Studentenprotesten gaan in buitenland niet onopgemerkt voorbij

Boze studenten bezetten inmiddels al vijf weken panden van de UvA en de actievoerders lijken geen aanstalten te maken om te vertrekken. 'De bezetting gaat gewoon door,' zegt een woordvoerder.

Beeld Rowin Ubink

Inmiddels is het protest ook in het buitenland opgevallen. Net voordat het protest zijn vijfde week inging, wijdde de Britse krant de Guardian een groot stuk aan de actievoerende studenten. Het valt de krant op dat de publieke steun voor de actievoerders groot is: Nederlandse media tonen massaal sympathie voor de bezetters en ook de minister vindt dat de studenten 'een punt hebben'.

De belangrijkste reden daarvoor zou het Maagdenhuis-protest uit 1969 zijn, toen studenten het gebouw ook bezetten en uiteindelijk meer zeggenschap in het beleid van de universiteit kregen.

Daarnaast beschrijft de krant de aanstaande verbouwing van het Bungehuis, 'een zes verdiepingen hoog gebouw in art-decostijl dat verbouwd wordt tot een luxe hotel van de internationale keten Soho House.'

Die beschrijving zette studenten kennelijk aan het denken. Gister plaatsten zij een advertentie op Airbnb waarin ze het Maagdenhuis, het gebouw dat zij na het Bungehuis kraakten, te huur aanboden. Aan een overnachting in 'de presidentiële suite' van de faculteit hangt wel een behoorlijk prijskaartje, schrijft het AD: ruim negenduizend euro per nacht.

Begin protest
Het protest begon op 13 februari met de bezetting van het Bungehuis en nadat deze door de politie werd ontruimd, trokken de studenten naar het Maagdenhuis. Dit bestuurspand van de UvA was eind jaren '60 ook het middelpunt van een wild studentenprotest. De redenen om te protesteren, komen zelfs deels overeen: meer inspraak in de plannen en het beleid van de universiteit.

De UvA liet half maart al weten in 'tien uitgangspunten' tegemoet te komen aan de wensen van studenten en docenten. De universiteit gaat onder meer de medezeggenschap versterken, openheid geven over de financiën en de hal van het nu nog bezette Maagdenhuis gebruiken voor debatten. De actievoerders noemden deze handreikingen echter te vaag en te algemeen.

Vorige week vond een grote demonstratie plaats op het Spui, waarbij protestanten probeerden het Lieverdje in brand te steken.

Wat willen de bezetters van het Maagdenhuis?

1. Democratische verkiezing van het universiteitsbestuur.
2. Geen investeringen voor rendement, maar voor kwalitieit.
3. Stopzetting van de hervormingen.
4. Referenda over samenwerking tussen de UvA en de VU.
5. Vaste contracten in plaats van flexibele aanstellingen.
6. Een open debat over huisvestingskosten ten opzichte van bezuinigingen op onderwijs en onderzoek.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden