Studentenprotest tegen 'verhoging van de studieschuld'

Studenten protesteerden vrijdagmiddag tegen de verhoging van de rente op de studielening en het afschaffen van de studiefinanciering.

Het Parool
null Beeld anp
Beeld anp

Een kolonne studenten liep met tientallen spandoeken van de Dam naar de Nieuwmarkt. Ze protesteren tegen het plan van D66-minister Van Engelshoven om studenten meer rente te laten betalen op studieleningen.

Met de leus 'Studenten zijn géén melkkoeien' vragen de actievoerders aandacht. FNV Jong (één van de protestinitieerders) stelt: 'In 2015 werd de basisbeurs afgeschaft. Er kwam een schuldenstelsel voor in de plaats, met allerlei mooie beloftes aan studenten. Geen van die beloftes is nagekomen.'

De demonstratie is georganiseerd door ASVA, FNV Jong, DWARS (Groenlinkse Jongeren), Wake Up, Jonge Socialisten in de PvdA en ROOD (jong in de SP).

Volgens de jongerenafdeling van de vakbond moeten studenten straks gemiddeld 18 procent meer aflossen per maand wanneer de rente op de studielening wordt verhoogd. Die aflossing heeft bijvoorbeeld effect op maximale hoogte van de hypotheek.

Duizenden euro's
Een gemiddelde studielening is nu 21.000 euro. Onder de sociale voorwaarden van het leenstelsel mag een student 35 jaar doen om dat bedrag af te lossen. Wie van die maximale termijn gebruik maakt, is straks duizenden euro's duurder uit.

Bij de gemiddelde schuld is het maandbedrag nu ongeveer 70 euro (bij een vijfjaarsrente) en straks, als de rente tien jaar vaststaat, ongeveer 82 euro.

Lees ook: Studenten kwaad: lenen voor studie nog duurder

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden