Studentenprotest P.C. Hoofthuis eindigt in ontruiming ME

Een studentenprotest in het P.C. Hoofthuis van de Universiteit van Amsterdam is vrijdagavond geëindigd in een ontruiming door de Mobiele Eenheid. 30 studenten zijn gearresteerd.

Josien Wolthuizen
De politie treedt op bij het P.C. Hoofthuis waar een groep studenten het gebouw van de Universiteit van Amsterdam (UvA), bezet heeft. Ze voeren actie tegen bezuinigingen van het kabinet en uitholling van het onderwijs. Beeld anp
De politie treedt op bij het P.C. Hoofthuis waar een groep studenten het gebouw van de Universiteit van Amsterdam (UvA), bezet heeft. Ze voeren actie tegen bezuinigingen van het kabinet en uitholling van het onderwijs.Beeld anp

Het protest begon vrijdagochtend vroeg met de bezetting van het P.C. Hoofthuis in de Spuistraat. Demonstranten, die zich hadden verenigd onder de naam Autonome Universiteit Postcolonial House, barricadeerden de deuren en hingen grote kettingsloten om de hekken rond de universiteit.

Met pamfletten maakten ze duidelijk waar ze tegen demonstreren: het onderwijsniveau, diversiteitsbeleid en werkdruk. Ook het afschaffen van de dividendbelasting en het ontslag van oud-docent Rudolf Valkhoff werden genoemd.

'Uitlopen op een confrontatie'
Voorzitter Geert ten Dam van het College van Bestuur, die meteen 's ochtends naar het bezette gebouw was gekomen, vroeg de demonstranten weg te gaan, 'omdat het anders zou uitlopen op een confrontatie'. Ze bood aan verder te discussiëren in De Balie, waar een zaal was geregeld.

Er werd geen gehoor gegeven aan die oproep - de demonstranten eisten een 'serieuze reactie' - waarop Ten Dam aangifte deed wegens huisvredebreuk. Halverwege de middag volgde een protestmars, waarna medestanders zich urenlang op de stoep voor de universiteit verschansten. Ze scandeerden onophoudelijk leuzen, soms aangemoedigd door de bezetters vanaf de balkons van de universiteit.

Na het verstrijken van het ultimatum dat de studenten hadden gekregen om het pand te verlaten, toog burgemeester Femke Halsema naar de universiteit in een ultieme poging een ontruiming door de ME te voorkomen.

Weigering Halsema binnen te laten
Even leek dat succesvol, Halsema zegde zelfs toe zonder politie naar binnen te gaan, maar de studenten weigerden haar uiteindelijk toch binnen te laten. Daarop begon de politie aan het eind van de middag met de ontruiming.

Tientallen medestanders vormden zittend een menselijke ketting om de ontruiming te hinderen. Ze werden een voor een door ME'ers weggehaald. Omstanders werden op afstand gehouden met behulp van politie te paard en ME-bussen.

Verhoord door rechercheurs
In totaal zijn 30 bezetters gearresteerd. Ze zijn met een GVB-bus naar het arrestantencomplex overgebracht, waar ze zijn verhoord door rechercheurs. Ze zaten vrijdagavond laat allemaal nog vast, meldde de politie.

undefined

Burgemeester Femke Halsem bij het P.C. Hoofthuis. Beeld anp
Burgemeester Femke Halsem bij het P.C. Hoofthuis.Beeld anp
De bezetters worden door de politie een voor een uit het gebouw gehaald. Beeld ANP
De bezetters worden door de politie een voor een uit het gebouw gehaald.Beeld ANP

De Universiteit van Amsterdam liet in een persbericht weten blij te zijn dat de ontruiming was afgelopen, maar stelde het tegelijkertijd 'erg' te vinden hoe het was verlopen.

Vreedzame oplossing

"Vandaag hebben we meerdere malen geprobeerd met de bezetters in gesprek te komen. Ook de burgemeester van Amsterdam heeft zich vandaag ingezet om een vreedzame oplossing te bereiken. Wij vinden het jammer dat dit niet is gelukt. Wij zijn mèt de studenten van mening dat er structureel meer geld beschikbaar moet komen voor het hoger onderwijs en wij blijven ons hier voortdurend voor inzetten."

Een groep studenten bezet het P.C. Hoofthuis, het gebouw van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Beeld anp
Een groep studenten bezet het P.C. Hoofthuis, het gebouw van de Universiteit van Amsterdam (UvA).Beeld anp

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden