Studentenorganisatie: 'Beperken instroom studenten goed nieuws'

Universiteiten willen de toestroom van buitenlandse studenten beperken. Hoe ze dat gaan doen, is nog onduidelijk, maar blijkbaar is er een kantelpunt bereikt.

Lorianne van Gelder
Studenten op de fiets Beeld anp
Studenten op de fietsBeeld anp

De universiteiten hebben afgesproken om minder studenten te werven in het buitenland, vertelt Pieter Duisenberg, voorzitter van de VSNU, de vereniging van universiteiten, aan NRC Handelsblad. Maandag presenteren ze hun plan aan onderwijsminister Ingrid van Engelshoven.

Het aantal studenten aan universiteiten is afgelopen jaren hard gegroeid, van 250.000 in 2013 naar 276.000 nu. Dat komt vooral door belangstelling uit het buitenland. Steeds meer masters en bachelors worden volledig in het Engels gegeven en Nederlandse universiteiten werven actief in het buitenland.

Universiteiten krijgen geld voor elke student, maar het budget voor het hoger onderwijs is niet evenredig aan de studentenaanwas gestegen. Daardoor blijft er per student minder geld over en dat voelen de onderwijsinstellingen.

Afremmen
De UvA gaf begin dit jaar al aan de buitenlandse instroom te willen afremmen. In tien jaar is het aantal buitenlandse studenten aan deze instelling verviervoudigd. Dit jaar zijn er zelfs meer aanmeldingen uit het buitenland dan uit Nederland. Ook zien de UvA en de VU problemen door het tekort aan studentenwoningen in de stad.

Van Engelshoven zei eerder deze week tijdens een debat op de UvA dat ze wil kijken of de wet kan worden aangepast zodat onderscheid mag worden gemaakt tussen Nederlandse en buitenlandse studenten. Dat is lastig, omdat studenten uit andere EU-landen evenveel recht hebben om in Nederland te studeren als Nederlanders. Ook betalen ze hetzelfde collegegeld, waardoor de overheid ook voor hen betaalt.

Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) vindt het goed dat universiteiten niet langer zo veel mogelijk internationale studenten proberen binnen te halen. ISO-voorzitter Rhea van der Dong: "Universiteiten zijn lang bezig geweest om zoveel mogelijk internationale studenten naar Nederland te halen, zonder stil te staan bij de gevolgen." Het ISO hoopt overigens dat opleidingen niet massaal gaan selecteren om de instroom te beperken.

Lees ook: UvA wil rem op groeiend aantal internationale studenten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden