Studentencomplex in Parooltoren en Trouwgebouw in Wibautstraat

De Parooltoren en het Trouwgebouw aan de Wibautstraat zijn definitief van de sloophamer gered. Er komt een studentencomplex met 573 studentenwoningen, die in 2016 opgeleverd moeten worden.

Artist impression.Beeld Boelens de Gruyter

De Paroolgebouwen vormen het tweede studentenhotel van de stad, na het hotel in het Elseviergebouw. Voor het nieuwe The Student Hotel gaat Boelens de Gruyter 573 studentenwoningen maken. Op de begane grond komen bedrijven, diverse horecavoorzieningen, sportclubs en alles wat voor 'de plint' is bestemd.

Na de renovatie moet er ook weer plaats komen voor de ondernemers van restaurant Baut aan de voet van de toren. Ook wordt onderzocht of er een club in de kelder komt, ter vervanging van Club Trouw, die nog tot 3 januari open is.

Sloopplannen
De plannen voor de torens zijn opvallend, want onlangs stelde woningcorporatie Stadgenoot dat er geen andere optie was dan de karakteristieke krantengebouwen aan de Wibautstraat te slopen. Of het nou ging om het onderkomen van de Volkskrant, om Het Paroolgebouw of om de toren ernaast: ze hadden volgens de corporatie zowel fysiek als economisch hun langste tijd gehad. De ruimte die vrijkwam, zou gebruikt worden voor woontorens.

Inmiddels is het Volkskrantpand, dat aan de overkant ligt van de Parooltoren en het Trouwgebouw, gerenoveerd en in gebruik genomen door het Volkshotel en Club Canvas. Ontwikkelaar Boelens de Gruyter redt nu ook de 'Parooltoren' en het oorspronkelijke Paroolgebouw uit 1970, dat na het vertrek van Het Parool als laatst door Trouw in gebruik was en daarom bekendstaat als het Trouwgebouw.

Tweede leven
De Parooltoren wordt in augustus 2015 opgeleverd. In januari 2016 volgt het Trouwgebouw. Boelens de Gruyter schenkt zo de panden van architectenbureau Van den Broek en Bakema een tweede leven.

'De meest opvallende ingreep is dat we het pand hoger hebben gemaakt', zegt Harm Boelens. Aan de straatkant komt er één etage bij, achter wordt het gebouw met twee etages opgehoogd. De 'sluis', die de toren op de tweede etage met het hoofdgebouw verbindt, wordt afgebroken. In plaats daarvan komt een tussengebouw op de begane grond, die functioneert als entree.

Boelens de Gruyter investeert, inclusief de aankoop, zestig miljoen euro in het project. Het complex wordt geschikt gemaakt als 'studentenhotel'. De bouwer is Heijmans. Boelens de Gruyter bestaat sinds 2007, doet aan herbestemming met diverse binnen-stedelijke projecten in Amsterdam, Den Bosch, Venlo en Maastricht.

Het gebouw van de Perscombinatie aan de Amsterdamse Wibautstraat met Trouw en Het Parool in 1988.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden