Studenten verbeteren leefbaarheid 'doodse' Valkenburgerstraat

Bewoners van de Valkenburgerstraat zijn de vieze lucht en het vele verkeer zat. Zij vroegen de Academie van Bouwkunst om hulp.

Nouschka van der Meijden
De hoek van de Anne Frankstraat en de Valkenburgerstraat. Beeld Google Street View
De hoek van de Anne Frankstraat en de Valkenburgerstraat.Beeld Google Street View

De studenten bedachten een filterbos, straatmeubilair met meelwormen en een lange tunnel waardoor al het verkeer onder de grond verdwijnt.

"Je hebt hier de brommerstank in je neus terwijl de auto's en fietsers je voorbijrazen," zegt Manu Hartsuyker, die al veertig jaar op de hoek van de Anne Frankstraat en Valkenburgerstraat woont.

Gouden match
Maanden geleden stapte zij namens de buurt bij de Academie van Bouwkunst binnen. Of de studenten niet konden helpen de leefbaarheid van de buurt te verbeteren.

Onder haar arm droeg ze het buurtplan waar de bewoners al jaren aan werken. "Studenten staan hier heel onbevangen tegenover," zegt Hartsuyker, "hopelijk kunnen zij de buurt inspireren met een hun visies."

De Academie zei volmondig ja. "Het is een gouden match," zegt Philomene van der Vliet, landschapsarchitect en docente aan de Academie. Met de eerstejaarsstudenten Stedenbouw en Landschapsarchitectuur ging ze de afgelopen acht weken aan de slag.

De Academie, die op het Waterlooplein midden in het gebied ligt, heeft geen politieke agenda met het project. "We hebben wel studenten met een eigen fascinatie en dromen voor de omgeving," zegt van der Vliet, "en we werken ook heel graag in Amsterdam."

Betonnen zooi
Het project richt zich op het verbeteren van het traject Weesperstraat - Mr. Visserplein - Valkenburgerstraat. Van de Valkenburgerstraat is bekend dat de luchtkwaliteit er de Europese norm overschrijdt. "Maar het is meer dan de lucht," zegt Hartsuyker. "Er is idioot veel verkeer en herrie. Het is een betonnen zooi geworden."

Stedenbouwstudent Andrej Badin (24) kan dit alleen maar beamen. "De auto's zuigen het leven uit de straat." Zeven maanden geleden verhuisde hij van Slowakije naar Amsterdam. Met zijn project Voyeurism wil hij de muren openbreken die nu een scheiding vormen tussen de tuinen van de bewoners en de Weesperstraat.

"Als je hier rondloopt is het doods. Maar dan kijk je door een raam en zie je opeens een glimp van het leven achter het beton. Een tuinkabouter; kinderen die spelen; mensen die barbecueën," zegt Badin. "Ik wilde dit naar de voorgrond trekken, de straat een sneakpreview van het dagelijkse leven geven."

Filterbos
Meer groen, meer leefruimte en minder last van auto's zijn de belangrijkste kenmerken van de plannen die de internationale groep studenten ontwikkelde.

Zo zou Manon den Duyn het gebied graag in een filterbos zien veranderen. Met bomen, geveltuinen en verticale beplanting die samen het fijnstof uit de lucht halen en de temperatuur omlaagbrengen.

Volgens Leslie Moma zou de buurt het meest geholpen zijn door al het doorgaande verkeer via een nieuw te bouwen tunnel naar de Wibaut­straat te leiden.

Niet direct uitvoerbaar
In het straatmeubilair van Hester Koelman wonen meelwormen. Zij veranderen het groene afval van de buurtbewoners in mest. Met die mest groeien de groentes in nieuw aan te leggen tuinen. Dezelfde groentes die door de hotels in buurt weer aan hun gasten kunnen worden geserveerd.

Afgelopen vrijdag werden de plannen door de studenten gepresenteerd. Hartsuyker weet dat ze niet meteen uitvoerbaar zijn. "De studenten moesten juist dromen. Voordat je keuzes kunt maken, moet je eerst laten zien wat allemaal mogelijk is."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden