Studenten sturen Rutte een Tikkie met hun studieschuld

Studenten die vinden dat ze de dupe zijn van het leenstelsel, worden op Facebook opgeroepen Tikkies te sturen naar premier Mark Rutte. Het gaat om jongeren die in het collegejaar 2015-2016 of daarna aan hun opleiding zijn begonnen.

Premier Mark Rutte.  Beeld AFP
Premier Mark Rutte.Beeld AFP

‘Op 24 november gaan we massaal Tikkies sturen naar Mark Rutte met onze studieschuld. Wij willen ons geld terug omdat wij tussen het afschaffen en de herinvoering van de basisbeurs vallen.’ De initiatiefnemer lijkt overigens niet te beschikken over het 06-nummer van de premier om betaalverzoeken te doen. Onder de oproep op Facebook staat een mobiel telefoonnummer van de VVD-fractie, Ruttes partij.

De VVD laat weten dinsdag al tientallen Tikkies te hebben ontvangen, veelal voor 750 euro, het maximale bedrag dat in de app kan worden gevraagd. “Prima toch, dat studenten zo betrokken zijn bij hun toekomst en op deze originele manier hun stem laten horen,” zegt een woordvoerder.

Youri Hoogewoning, student aan de Fontys Hogescholen, startte maandag het Facebookevenement, waar inmiddels al bijna tienduizend personen zich voor hebben aangemeld. Op zijn eigen Facebookpagina schrijft hij: ‘Allemaal als een grapje begonnen, maar binnen twee dagen maar liefst 14K+ reacties op dit evenement. Doe mee en laat Mark er niet te makkelijk van af komen!’

Studieschuld van 19,3 miljard

Maandag maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek bekend dat de totale studieschuld van (oud)studenten dit jaar 19,3 miljard euro is, 1,9 miljard euro meer dan in 2018. Voorzitter Alex Tess Rutten van de Landelijke Studentenvakbond noemde het in een reactie ‘onverantwoord dat we jonge mensen met zo’n schuld opzadelen. Het wordt tijd dat de regering het leenstelsel afschaft en deze pechgeneratie compenseert’, liet ze maandag weten. “Het is hoog tijd voor een ander systeem,” zei ook voorzitter Kees Gillesse van het Interstedelijk Studenten Overleg.

Het nieuwe leenstelsel werd in het studiejaar 2015-2016 ingevoerd als vervanging van de basisbeurs. De gemiddelde studieschuld liep daarna op van 12.400 euro (in 2015) naar dit jaar 13.700 euro. Een meerderheid in de Tweede Kamer wil af van het nieuwe systeem, maar in het regeerakkoord is afgesproken er niet aan te tornen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden