Studenten strijden met Dare to be Grey voor nuance en diversiteit

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken daagt wereldwijd studenten in een wedstrijd uit om oplossingen te zoeken voor het gewelddadige extremisme. Studenten van Universiteit Utrecht bedachten de campagne 'Dare to be Grey'.

'Voorbij aan zwart-wit denken' Beeld DTBG
'Voorbij aan zwart-wit denken'Beeld DTBG

De studenten willen met het project de polarisatie doorbreken door in het huidige debat meer ruimte te bieden voor nuance en diversiteit.

"Er worden felle discussies gevoerd over de vluchtelingenstroom en de plaats van de islam in onze samenleving. In dat debat zijn vooral de beide polen zicht- en hoorbaar: religieus extremisme versus het rechts-populisme en rechts-extremisme," aldus de Amsterdamse Vita van Hall (21).

Met 'durf grijs te zijn' doelen de initiatiefnemers op de grijze zone tussen zwart-wit denken, op een brede verscheidenheid aan meningen en identiteiten. Gematigde meningen moeten volgens hen de norm worden.

Grijze midden
Dit dragen ze uit in verschillende online en offline initiatieven. Social media wordt gebruikt als platform waar mensen met een 'grijze mening' een podium krijgen om hun verhaal te doen. Daarnaast reist de campagne komende week door het land om 'het grijze midden' te vertegenwoordigen.

Maandag 11 april staan de initiatiefnemers op het Koningsplein en het Spui van 11:00 tot 14:00 uur.

Door middel van een foto of video hopen zij de mening van Amsterdammers vast te leggen. Bekijk hieronder de video met Frans van Heezik uit Amsterdam.

Voedingsbodem radicalisering wegnemen
Van Hall: "We zijn druk bezig om onze naamsbekendheid te vergroten. Dare to be Grey zal ook aanwezig zijn in Rotterdam, Den Bosch, Tilburg en Den Haag."

"Daarnaast organiseren we donderdag 14 april een symposium in het Academiegebouw van Universiteit Utrecht met onder andere David Kenning, psychoanalist en radicaliseringsdeskundige, als spreker. Hij is de voornaamste adviseur van gemeente Amsterdam op het gebied van radicalisering."

Burgemeester Eberhard van der Laan komt binnen twee maanden met nieuwe plannen om radicalisering en extremisme in de stad te bestrijden, gebaseerd op zijn ideeën, zo werd donderdag bekend.

In totaal doen 45 universiteiten mee aan de wedstrijd, Universiteit Utrecht als enige Nederlandse. De drie beste teams worden eind juni bekendgemaakt en winnen een beurs om hun campagne uit te breiden. "Een mooi streven, maar dat is natuurlijk niet ons hoofddoel. Wij hopen de voedingsbodem voor radicalisering gedeeltelijk weg te nemen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden