Studenten slaan tenten op uit protest tegen bezuinigingen

Een paar honderd studenten demonstreerden vrijdagavond tegen bezuinigingen in het onderwijs. Gebouwen werden niet bezet, maar ze sloegen wel een tentenkamp op.

Lorianne van Gelder
null Beeld Lorianne van Gelder
Beeld Lorianne van Gelder

'Bezet, kampeer, dit beleid trek ik niet meer,' scanderen de studenten - vooral van de UvA, maar ook uit Nijmegen, Utrecht en van de VU. Het is een knipoog naar de vaak herhaalde leus tijdens de Maagdenhuisbezetting van 2015.

Tien tentjes staan lukraak verspreid op een grasveldje tussen de universiteitsgebouwen van de UvA op het Roeterseiland. Ze zijn even snel als nonchalant opgezet, nadat de Mars voor Onderwijs hier aankomt.

Die mars is georganiseerd door studenten van de door bezuinigingen geplaagde faculteiten Geesteswetenschappen en Gedrag- en maatschappijwetenschappen, en loopt van de Oudemanhuispoort naar het Roeterseiland.

Een schamele troost
De pijlen zijn vooral gericht op Den Haag, waar een veel bekritiseerde korting van 183 miljoen euro nog altijd niet van tafel is. De 69 miljoen euro die vanuit de afschaffing van de basisbeurs wordt geïnvesteerd is dan een schamele troost.

Maar ook het college van bestuur van de UvA krijgt ervan langs. De studenten eisen dat de ontslagen en bezuinigingen bij geesteswetenschappen en gedrag- en maatschappijwetenschappen van tafel gaan.

Docent filosofie Stefan Niklas prijst zichzelf gelukkig dat hij bijna een vast contract heeft, maar ziet collega's vertrekken. "Dat is niet alleen ontzettend jammer, maar verhoogt ook nog eens de werkdruk op de mensen die mogen blijven."

"Ik merk gewoon dat docenten te hard moeten werken en niet voor iedereen aandacht hebben," zegt Robin Habbé (23), studente filosofie. Zowel docenten als studenten voelen voortdurende druk omdat er te weinig geld is en de plicht om snel af te studeren of veel te doen hoog is. "Als het tentamenweek is, sterven we van de stress," zegt Habbé, terwijl ze onder een partytent op het grasveld staat.

null Beeld Lorianne van Gelder
Beeld Lorianne van Gelder

Kampeerterrein

De tentjes zijn een eerste poging van een nieuwe bezetting. Gebouwen bezetten is flink bemoeilijkt door de universiteit. Zodra de demonstratie aankomt, gaan de deuren van de gebouwen op Roeterseiland op slot. Wie binnen aan het studeren is, moet wachten tot de demonstratie is vertrokken, voordat ze naar buiten mogen.

Het plan is de hele nacht op het veld te blijven. Student Sebald van der Waal, één van de protestleiders, overweegt zelfs tot zondag op het landje te bivakkeren.

Zaterdagochtend is er een universiteitsdag op de campus, met een kinderactiviteit op het veldje. Een woordvoerder van de universiteit zegt dat de actievoerders niet op het terrein mogen slapen en vrijdag nog worden verzocht de tenten in te pakken.

De studenten willen na de zomervakantie doorgaan met acties.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden