Studenten onzeker over containerwoningen

Beide woningcorporaties hebben bij de gemeente een aanvraag ingediend om de huisvesting na december 2010 op de huidige locaties te mogen voortzetten. Foto ANP/Marcel Antonisse

De studenten die in de Amsterdamse containercomplexen wonen, hebben nog geen idee wat er na 2010 zal gebeuren. Mogen ze blijven, of moeten ze weg?

Speculaties en vragen zijn er genoeg in de wandelgangen van de containerwoningen. "Vorig jaar ging het gerucht dat de vergunning met twee jaar verlengd zou worden. Daar krijg je dan wel vragen over." zegt Sterre Mense van bewonersvereniging Wenckehof, die in één van de duizend containers aan de Wenckebachweg in Zuidoost woont.

Vooral over de eventuele verplaatsing van het complex leven wilde ideeën. "Bewoners zien het al voor zich: met inboedel en al moet de container verplaatst worden naar een nieuwe locatie," zegt Mense.

Bewoner Daniel van de Berkmortel vindt de onduidelijkheid maar niets. "Ik denk de hele tijd: het loopt wel los. Daardoor ga ik niet actief op zoek naar een nieuwe woning. Zo heb je geen stok achter de deur."

Maar de onzekerheid is ook een beetje het 'risico van het vak', vindt Mense. "Vanaf het begin was bekend dat de vergunning voor het complex in december 2010 afloopt. Elke verlenging is eigenlijk mooi meegenomen."

Woningstichting De Key beheert de containers aan de Wenckebachweg en een aantal huisjes bij de Houthavens. DuWo is verantwoordelijk voor de 380 containers bij het NDSM-terrein in Noord en de containerwoningen bij de Houthavens.

Beide woningcorporaties hebben bij de gemeente een aanvraag ingediend om de huisvesting na december 2010 op de huidige locaties te mogen voortzetten. Geruchten gaan dat dit zal worden toegekend, maar officiële toestemming hebben de corporaties nog niet van de gemeente gekregen.

Als de complexen worden verplaatst, is er voor veel studenten geen garantie dat ze mee mogen. Alleen de studenten met een campuscontract - wonen zolang je studeert - hebben die toezegging.

De Key heeft de gemeente gevraagd of de locatie bij metrostation Spaklerweg tot 2014 open mag blijven. Maar Mense verwacht niet dat er snel duidelijkheid zal zijn. "De gemeente is weer berucht traag. Ze willen opties openhouden." (MEREL STRAATHOF)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden