Studenten onderbreken opening academisch jaar UvA

De opening van het academisch jaar van de UvA is maandagmiddag onderbroken door studenten die aandacht vragen voor de bezuinigingen op het onderwijs.

Lorianne van Gelder
Een protestmars die studenten een paar maanden geleden door de stad liepen. Beeld David van Unen
Een protestmars die studenten een paar maanden geleden door de stad liepen.Beeld David van Unen

Een kleine groep activisten van actiegroep Humanities Rally onderbrak de ceremonie om een oproep te doen voor meer democratie en minder bezuinigingen. Sinds de bezetting van het Maagdenhuis in 2015 wordt de opening van het academisch jaar van de grootste universiteit van de stad elk jaar even verstoord.

Dit jaar verstuurde Humanities Rally meteen een statement met hun wensen. Daarin schrijven ze: "het bestuur van de UvA moet zich met de studenten en docenten verzetten tegen verdere bezuinigingen uit Den Haag. De zogenaamde 'doelmatigheidskorting' brengt het onderwijs anders onherstelbare schade toe.

Ook moet het bestuur zijn eigen beloftes nakomen: democratisering en diversiteit zonder meer doorvoeren. Kleine, maar zeer waardevolle vakgebieden binnen de geestes- en sociale wetenschappen moeten bovendien beschermd worden tegen de marktlogica van neoliberaal onderwijsbeleid."

Tijdens de openingsceremonie sprak ook oud-burgemeester Jozias van Aartsen over het belang van de UvA voor de stad. Aan de VU was Hugo de Jonge, minister van Volksgezondheid, te gast om het academische jaar te openen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden