Studenten nog niet overtuigd van samenwerking

Studenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam zijn nog altijd niet overtuigd van het plan om de bètafaculteiten van de UvA en de Vrije Universiteit samen te voegen.

null Beeld anp
Beeld anp

Dat schrijven zij in een brief waarin zij hun voorlopige standpunt uiteen zetten. De tijd voor het College van Bestuur van de UvA begint te dringen. Het definitieve besluit over de nieuwe megafaculteit staat gepland voor december, maar dit kan pas genomen worden als de medezeggenschap instemt. Daarvoor moeten nog veel bezwaren worden weggenomen. De Centrale Studentenraad (CSR) en de Centrale Ondernemingsraad (COR) van de UvA vinden dat eventuele risico's en nadelen van een megafaculteit, die Amsterdam Faculty of Science gaat heten, onvoldoende in kaart zijn gebracht. De voordelen van de samenvoeging, waaronder groeiende subsidiestromen, zijn dan weer onvoldoende onderbouwd.

Ook vinden studenten en medewerkers dat er onvoldoende is gekeken naar alternatieve, minder ingrijpende vormen van samenwerking, zoals bijvoorbeeld een alliantie op het gebied van onderzoek. De noodzaak voor de samenvoeging is volgens de medezeggenschap niet aangetoond. Daarbij zien de CSR en de COR van de UvA vele organisatorisch en technische obstakels bij de samenvoeging.

Hoewel het samenvoegen van de bètafaculteiten volgens de universiteiten geen impact heeft op de rest van de universiteit, is dat volgens de medezeggenschap wel zo. In de praktijk zal er zelfs sprake zijn van een bestuurlijke fusie van de VU en de UvA. De Amsterdam Faculty of Science (AFS) moet het nieuwe wetenschappelijke uithangbord van Amsterdam worden. In de AFS komen de drie bètafaculteiten van de UvA en VU samen. De nieuwe instelling krijgt een budget van zo'n 250 miljoen euro, drieduizend medewerkers en negenduizend studenten. Daarmee zou de AFS groter zijn dan de hele Wageningen University.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden