Studenten moeten het zonder mij doen. Holleeders roem zal ik niet kunnen evenaren.

Theodor Holman

Dus toen ik in de klas kwam, bleken nog drie andere jongens zich als Dorus te hebben verkleed. Dorus was eind jaren vijftig een populaire komiek. Onze onderwijzer vroeg: 'Waarom hebben jullie op deze verkleedwedstrijd als Dorus verkleed?' Ik zei: 'Omdat hij bekend is, meester, en ik net zo bekend wil worden als hij.'

Het was niet helemaal het goede antwoord, want meester zei: 'Als je echt bekend wilt worden, moet je goede dingen doen. Iets belangrijks uitvinden, of een goed mens zijn.' Ik verloor de verkleedwedstrijd en vertelde thuis wat de meester had gezegd. Mijn vader knikte en zei: 'Je moet je onderscheiden door je kwaliteit.'

Ik begreep die zin toen niet. Later wel. Mijn ouders stopten me vol met verhalen over Belangrijke Mensen: Rembrandt, Einstein, Leonardo da Vinci, Dr. Fleming, Shakespeare, etc. etc. Het kon niet anders of ik zou mijn ouders later teleurstellen. Terwijl ik juist zo'n zin had in roem. Want wie beroemd was, was rijk. Alle deuren gingen dan voor je open. Ik begreep ook wel dat je iets uitzonderlijks moest kunnen om Beroemd te worden.

Neem Willem Holleeder. Hij is rijk. Hij is één van de bestbetaalde columnisten in Nederland - daar kan ik nog een puntje aan zuigen. Hij heeft zich onderscheiden doordat hij buitengewoon moedig was in tijden dat het hem slecht ging. En hij was vaak iedereen te slim af. Daarom is er ook al een biografie over hem verschenen. Daarom is er al een film gemaakt waarin hij als personage een hoofdrol speelt.

In Amerika wordt nu zelfs ook al een film geproduceerd waarin Holleeder een grote rol speelt, op basis van een scenario van één van de beste journalisten van Nederland: Peter R. de Vries. En natuurlijk werd Holleeder bezongen in een lied van Lange Frans.

En dat voor een eenvoudige jongen uit de Amsterdamse Jordaan. Binnenkort mag Willem Holleeder bij Twan Huys aan jonge studenten vertellen over hoe hij zo geworden is, welke skills je daarvoor nodig hebt.

Ik denk dat mij dit nooit zal overkomen. Studenten moeten het zonder mij doen. Holleeders roem zal ik niet kunnen evenaren. Peter R. de Vries zie ik geen filmscript over mij schrijven. Wat zou mijn vader trots op mij zijn als ik bereikt had wat Holleeder heeft bereikt.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden