'Studenten mishandeld bij ontruiming P.C. Hoofthuis'

Studenten die afgelopen vrijdag betrokken waren bij de bezetting van het P.C. Hoofthuis zouden door de Mobiele Eenheid zijn mishandeld. Dat zegt woordvoerder Sebald van der Waal van protestbeweging Humanities Rally.

Josien Wolthuizen
Toeschouwers werden door de ME op afstand gehouden tijdens de ontruiming van het P.C. Hoofthuis Beeld anp
Toeschouwers werden door de ME op afstand gehouden tijdens de ontruiming van het P.C. HoofthuisBeeld anp

"Het was een enorm agressieve ontruiming," zegt Van der Waal. "Fysiek ging het er hard aan toe: mensen werden op hun neus gedrukt tot die bijna brak en geschopt en geslagen. De ME'ers waren verbaal heel heftig. Veel mensen werden uitgescholden, met name vrouwen zijn gekleineerd."

Volgens Van der Waal hebben veel studenten blauwe plekken overgehouden aan de ontruiming. Een van de arrestanten die in het cellencomplex een paniekaanval kreeg, zou medicatie zijn onthouden.

'Zorgvuldig'
De politie laat in een reactie weten dat de studenten aangifte kunnen doen. "Dat staat ze vrij. Ik zou in algemene zin willen zeggen: als je naar de beelden kijkt, kan je wel zeggen dat we heel zorgvuldig en professioneel mensen hebben aangehouden of verplaatst," zegt een woordvoerder.

De demonstranten, die zich hebben verenigd onder de naam Autonome Universiteit Postcolonial House, hadden het P.C. Hoofthuis vrijdagochtend bezet. Ze vinden dat het ­kabinet en de Universiteit van Amsterdam te weinig doen voor meer diversiteit, verbetering van het onderwijsniveau en de hoge werkdruk op de universiteit.

De actie was niet georganiseerd door Humanities Rally, maar volgens Van der Waal was een groot aantal leden van de protestbeweging wel betrokken bij de bezetting.

Halsema
Voorzitter Geert ten Dam van het college van bestuur had aangeboden over het onderwerp te discussiëren in De Balie als de bezetters het gebouw zouden verlaten. Die gingen daar niet op in. Ook een poging van burgemeester Femke Halsema om met een gesprek een ontruiming te voorkomen, liep op niets uit. Haar werd de toegang geweigerd.

Volgens Van der Waal ligt dat genuanceerder. "De burgemeester had in eerste instantie aangegeven dat de ME na het verstrijken van het ultimatum binnen zou komen om ons uit het gebouw te halen. Daar waren we ons op aan het voorbereiden. Toen stond ze ineens zelf voor de deur. We zijn een democratisch orgaan, dus wilden eerst met elkaar overleggen of we met haar in gesprek wilden. Toen is Halsema vertrokken. We hebben niet echt de kans gekregen om te overleggen."

"Het is ook heel gek om te zeggen dat je wil praten terwijl buiten op de brug ME-bussen en politiepaarden klaarstaan om ons te ontruimen. We zijn gewoon betrokken studenten, geen criminelen."

Stressvol
De kritiek op de keuze voor een bezetting legt Van der Waal naast zich neer. "Het is niet zo dat wij het leuk vinden om te bezetten. Het is heel stressvol. Het zou mooi zijn als Ten Dam zich eens achter de oren krabt en zich afvraagt waarom we tot zo'n actie overgaan."

Burgemeester Halsema was naar het P.C. Hoofthuis gekomen in een ultieme poging een ontruiming te voorkomen Beeld anp
Burgemeester Halsema was naar het P.C. Hoofthuis gekomen in een ultieme poging een ontruiming te voorkomenBeeld anp

Na de ontruiming hebben in totaal 31 arrestanten een nacht doorgebracht in de cel. Ze zijn zaterdagavond allemaal vrijgelaten. De groep was aangehouden voor lokaalvredebreuk, omdat ze niet in het pand mochten zijn.

Een van de arrestanten, die zich met een aantal andere studenten tijdens de ontruiming had schuilgehouden, werd 's nachts ontdekt door de beveiliging en door de gealarmeerde politie aangehouden. De anderen wist te ontkomen.

Schade
Drie arrestanten die hun identiteit bekendmaakten, zijn met een boete van 150 euro naar huis gestuurd. De rest moet zich eind november verantwoorden voor de rechter.

Het is nog niet bekend hoe groot de schade aan het P.C. Hoofthuis is. De Universiteit van Amsterdam heeft laten weten maandag te gaan opruimen. Dan wordt ook de schade geïnventariseerd.

Van der Waal laat weten dat de studenten zich niet laten afschrikken door de ontruiming. "Als we zijn bijgekomen van het geweld, gaan we nadenken over nieuwe acties."

null Beeld anp
Beeld anp

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden