Studenten melden 52 keer criminaliteit en onveiligheid

De afgelopen twee maanden hebben studenten 52 keer incidenten van criminaliteit en onveiligheid in Amsterdam gemeld. Twintig keer ging het om inbraken, acht keer om berovingen op straat en vijf maal was sprake van geweldsdelicten.

Door Ton Damen
De onveilige situatie rond de slecht verlichte Wenckebachweg. Beeld FOTO MATS VAN SOOLINGEN
De onveilige situatie rond de slecht verlichte Wenckebachweg.Beeld FOTO MATS VAN SOOLINGEN

Dit maakt de Amsterdamse studentenunie ASVA donderdag bekend. Verder was onder meer sprake van seksuele intimidatie (2 keer), aanranding (2), diefstal (1), een algeheel gevoel van onveiligheid (3) en het rondlopen van vage figuren (3). De incidenten zijn verzameld door het Studentenmeldpunt Onveiligheid.

"Het zijn erg veel meldingen," zegt Xandra Hoek, voorzitter van de ASVA. "Dit toont aan dat de veiligheid van studentenwoningen structureel in geding is." Oorzaak is volgens Hoek dat studentenwoningen te veel gevestigd worden op afgelegen en bijna onbegaanbare delen van de stad.

Hoek: "Vaak gaat het om onverharde wegen, industrieterreinen, en afgelegen of afgesloten gebieden die vaak ook nog eens superslecht verlicht zijn. Wij begrijpen best dat het niet lukt om alle studenten in het centrum onder te brengen. Dat is ook niet erg als het maar om prettige en veilige plekken gaat."

undefined

Gebieden ontwikkelen
De praktijk is echter het omgekeerde, meent Hoek. "We zien nu dat studenten gebruikt worden om nieuwe gebieden te ontwikkelen. Stedenbouwers wijzen die locaties aan toe aan studenten, in de hoop dat zij bedrijvigheid en levendigheid in de buurt brengen. Op deze manier worden studenten gebruikt voor stedenplanning. Een stap verder is dat dit op onveilige plekken gebeurt. Dan is het misbruik."

De incidenten konden worden verzameld nadat de ASVA in februari dit jaar het Studentenmeldpunt Onveiligheid had ingesteld. Aanleiding was de toegenomen onveiligheid onder studenten, waarbij de verkrachtingszaak aan de Wenckebachweg de druppel was die ASVA deed besluiten dat er iets gedaan moest worden.

In de verkrachtingszaak werd een meisje op 27 januari bij metrostation Spaklerweg aangevallen door een man, die haar richting het spoor dwong en haar daar een kwartier lang misbruikte. De gemeente heeft in samenwerking met de politie allerlei initiatieven genomen om de situatie aan de Weckebachweg te verbeteren. Volgens de ASVA toont het meldpunt nu aan dat het probleem zich op meerdere plekken van de stad voordoet.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden