Studenten kunnen tien jaar op de Paardenwei terecht

Als alles een beetje meezit, verrijst komende zomer een bijzonder studentencomplex in de Haarlemmerbuurt: verplaatsbare woningen, met daarbij een moestuin en een restaurant in beheer van de bewoners.

Giola Endt
Op Planciusstraat 24, ook bekend als de Paardenwei, een stuk grond dat al veertig jaar braak ligt, verreizen binnenkort studentenwoningen. Beeld Google Street View
Op Planciusstraat 24, ook bekend als de Paardenwei, een stuk grond dat al veertig jaar braak ligt, verreizen binnenkort studentenwoningen.Beeld Google Street View

De plannen komen voort uit frustratie. Initiatiefnemer Theo Bouwman zocht vier jaar geleden met zijn dochter een studentenkamer in Amsterdam. Het beste aanbod: een kamer zonder ramen, acht vierkante meter, voor 600 euro per maand.

Huiskamerrestaurant
Toen zijn oog viel op een braakliggend terrein in de Planciusstraat, besloot hij in actie te komen. Hij diende in 2011 bij de gemeente een plan in voor een studentencomplex op Planciusstraat 24, ook bekend als de Paardenwei, een stuk grond dat al veertig jaar braak ligt. Hij kreeg groen licht.

Op de Paardenwei worden 48 houten studio's van 21 tot 24 vierkante meter op elkaar gestapeld. De bewoners gaan een huiskamerrestaurant in het gebouw runnen.

Over tien jaar kan het gebouw in zijn geheel naar elders verhuizen. Het terrein moet dan weer leeg zijn, want ProRail heeft een claim op de grond.

Infraroodverwarming
De huur, bepaald op basis van het puntenstelsel, ligt rond de 538 euro per maand. Volgens Bouwman, specialist op dit gebied, zijn de energiekosten 75 procent lager dan gebruikelijk, door het gebruik van technologieën als infraroodverwarming en het gebruik van massief hout, dat warmte vasthoudt. En zodra de student de deur uitgaat, zet het hele systeem zichzelf in de ruststand, dankzij een koppeling met de smartphone.

Om de plannen uit te kunnen voeren heeft Bouwman een ecologische studentenwooncoöperatie opgezet: Huize Kerklingh. Bouwman hoopt dat die voor de zomer met de bouw kan beginnen. Het plan moet nog langs de nieuwe bestuurscommissie. Hierbij gaat het vooral om draagvlak. Om zich daarvan te verzekeren, licht Bouwman zaterdag op het Haarlemmerplein het plan toe voor buurt.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden