Studenten krijgen veelal deel collegegeld terug

Het kabinet investeert 200 miljoen euro om voor studenten de gevolgen van de coronacrisis te verzachten. Hiermee wordt alles op alles gezet om studievertraging te voorkomen.

Studenten van de Universiteit van Amsterdam in de collegebanken Beeld ANP
Studenten van de Universiteit van Amsterdam in de collegebankenBeeld ANP

Door de crisis is vertraging bij studies met stages, coschappen en practica onvermijdelijk. Voor studenten in hun laatste jaar is het ook niet mogelijk hun achterstand weer in te lopen in de latere jaren van hun opleiding.

Daarom krijgen alle studenten die zich komend jaar opnieuw moeten inschrijven en afstuderen tussen september 2020 en eind januari 2021 een bedrag dat neerkomt op ongeveer drie maanden les-, cursus- en collegegeld.

Concreet gaat het voor studenten in het mbo om 150 tot 300 euro, afhankelijk van hun leerweg. Voor studenten in het hoger onderwijs is de compensatie 535 euro.

Tegemoetkoming voor studiebeurs

Alle studenten van wie in de maanden juli, augustus en september hun recht op basisbeurs of aanvullende beurs afloopt, krijgen eveneens een financiële tegemoetkoming.

Voor mbo-studenten met een basisbeurs betekent dit 800 euro; ontvangen zij ook een aanvullende beurs, dan krijgen ze 2000 euro. Voor studenten in het hoger onderwijs met een aanvullende beurs is de eenmalige ondersteuning 1500 euro.

Daarnaast investeert het kabinet 244 miljoen euro in het basis-, voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs om achterstanden in het onderwijs opgelopen door de coronacrisis in te halen.

Hiermee kunnen aanbieders van voorschoolse educatie en scholen in de periode van de zomervakantie 2020 tot en met de zomervakantie 2021 leerlingen en studenten ondersteunen door extra programma’s aan te bieden naast de reguliere onderwijstijd. Scholen kunnen ervoor kiezen om dit uit te besteden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden