Studenten kraken monumentale ruimte onder Torensluis aan Singel

Het Spinhuis Collectief, een groep studenten die eerder het Spinhuis van de UvA bezetten, hebben de ruimte onder de Torensluis aan het Singel gekraakt. In de voormalige kerker onder de brug in de Amsterdamse binnenstad willen zij een nieuw academisch café openen.

De door de studenten gekraakte ruimte bevindt zich onder de brug Beeld Spinhuis Collectief
De door de studenten gekraakte ruimte bevindt zich onder de brugBeeld Spinhuis Collectief

Het collectief heeft burgemeester Van der Laan via een brief op de hoogte gesteld van de kraak onder de brug met het kenmerkende Multatuli-beeld. Ook krijgt de Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad (VVAB) volgens hen een brief in 'een poging nader tot elkaar te komen' en 'enkele zorgen te ontnemen'. De politie geeft desgevraagd aan niet op de hoogte te zijn van de kraak.

Monument
Ook bij Walther Schoonenberg van de VVAB was vanmiddag nog niets bekend over de bezetting. De vereniging pleit al langer voor een openstelling van de ruimte. Schoonenberg: 'Het staat al geruime tijd leeg en er is nog steeds geen goede bestemming voor gevonden. Er waren plannen om er een infocentrum over monumenten in te openen, maar dat is er nooit gekomen.'

De studenten geven in hun brief aan de VVAB aan zich bewust te zijn van de monumentale waarde van de ruimte. 'Wij stellen het pand weer open, waardoor mensen weer kunnen genieten van de geheimen van Amsterdam.' Ze geven aan dat Amsterdam in hun ogen langzaam maar zeker verandert in 'een aangeharkt museum, enkel voor toeristen en de rijke elite.' In hun brief aan Van der Laan benadrukken ze het belangrijk te vinden dat er autonome ruimtes zijn waar studenten, 'zonder toestemming van bovenaf', zichzelf kunnen organiseren en ontplooien.

Spinhuis
Het Spinhuis Collectief bezette eind vorig jaar het Spinhuis. Toen werd geprotesteerd tegen het opheffen van de zogenaamde Common Room, een plek binnen de universiteit die door studenten werd gerund. Vier maanden lang organiseerden ze hier 'activiteiten voor en door de academische gemeenschap'.

Omdat het Spinhuis leegstond, stelde de rechter de bezetters in een eerste kort geding in het gelijk. Pas toen de UvA kon aantonen dat er verbouwingsplannen waren, werden de studenten door de rechter gesommeerd het Spinhuis te verlaten. In Brug 9 willen zij die activiteiten nu weer doorzetten.

Jan Roodenpoortstoren
De Torensluis,Torensluisbrug of Brug9 is met 42 meter één van de breedste bruggen van de stad. Dat komt doordat op de brug vroeger de Jan Roodenpoortstoren heeft gestaan, legt Schoonenberg uit. Brug9 is ook de naam die is gegeven aan de kerkers onder de toren, die nog steeds in het bruggenhoofd aanwezig zijn. Tot enkele jaren geleden zat hier een jaxxcafe in, sindsdien staat de ruimte in principe leeg. Sporadisch worden hier nog tentoonstellingen en andere evenementen georganiseerd. Onder andere het Grachtenfestival heeft gebruik gemaakt van de ruimte.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden