Studenten klagen over overlast 'bajesschreeuwers'

De studenten die achter de Bijlmerbajes wonen, hebben last van 'bajesschreeuwers'. Vooral 's avonds en 's nachts zorgen gevangenen en hun kennissen voor overlast.

Ellen van Veen
De Bijlmerbajes. Beeld ANP
De Bijlmerbajes.Beeld ANP

Een bord met 'Verboden toegang voor onbevoegden' moet duidelijk maken dat de tuinen tussen de rode containerwoningen alleen bedoeld zijn voor de studenten die er wonen. Toch komen er vaak bezoekers voor gedetineerden van de Bijlmerbajes, die alleen door een muur en een sloot gescheiden is van de studentenwoningen.

'Ze staan vaak naast mijn woning op de begane grond te schreeuwen. Ik voel mij dan erg onveilig,' zegt een bewoner. Bij woningcorporatie De Key zijn de problemen bekend. 'Dit speelt al langer. Vooral bij de eerste twee blokken studentenwoningen is sprake van overlast,' zegt een woordvoerder.

De Key heeft niet alleen verbodsborden laten plaatsen, maar bespreekt ook met de buurtregisseur hoe je de ongewenste bezoekers kunt weren. 'Er is nu een nieuwe buurtregisseur, met wie wij ook moeten regelen dat hij vaker langsfietst,' zegt de woordvoerder.

Papa
Voor de studenten is dit niet voldoende. 'Ik ben bajesschreeuwers tegengekomen op de galerij,' zegt Thomas. 'De meesten versta ik niet, maar een paar dagen geleden hoorde ik iemand steeds papa schreeuwen.'

Ook Eric ziet de bajesschreeuwers wel eens staan. 'Laatst vroeg iemand een gevangene wat een metrokaartje kost.'

Beide studenten vinden dat de gevangenis maatregelen moet treffen om de overlast tegen te gaan. 'Het zou al helpen als ze dikker glas plaatsen, opdat de gedetineerden binnen het geschreeuw buiten niet kunnen horen,' zegt Eric.

Bij de Bijlmerbajes was gisteren niemand bereikbaar voor commentaar. Thomas: 'Ze hebben ons gezegd dat ze niets aan de overlast kunnen doen, omdat ze in de gevangenis moeilijk kunnen achterhalen van wie het geschreeuw komt, terwijl de schreeuwers buiten niet op het terrein van de gevangenis staan.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden