Plus

Studenten in beleggingspand: 'Toen begon de overlast'

Bewoners van een pand die willen voorkomen dat beleggers de woning boven hen verhuren aan grote groepen studenten, moeten van goeden huize komen. 'We kregen direct een brief van de advocaat.'

Michiel Couzy
null Beeld Gijs Kast
Beeld Gijs Kast

Sifra Soer heeft het opgegeven; ze is verhuisd. Maanden heeft ze geprobeerd de overlast van haar bovenburen te beteugelen, maar gesprekken met de bewoners, de huiseigenaar en meldingen bij de gemeenten hebben niets opgeleverd.

"Ik heb ervoor gekozen mijzelf te redden en ben vertrokken," zegt ze. "Ik had helemaal geen rust meer, overdag niet, 's avonds en 's nachts niet."

Soer woonde in de Willem Leevendstraat in Bos en Lommer, vlak bij het Westerpark. Een gehorig pand, dat wel, maar met haar twee voormalige bovenburen kon ze goede afspraken maken.

In februari 2017 viel de woning boven haar in handen van Urbanic, een beleggingsvehikel met meer dan dertig adressen in Amsterdam en een paar in Rotterdam.

Urbanic plaatste vijf internationale studenten in de woning. "Toen begon de overlast. De woning van 89 vierkante meter is niet geschikt voor vijf personen, die ook nog eens vrienden en familie te logeren krijgen."

Lucratieve trend
Quirijn Meijnen heeft een soortgelijk verhaal. Hij woont in een blok van veertien koophuizen in de Marcusstraat, tussen de Weesperzijde en de Wibautstraat in Oost.

Vorig jaar overleed een van de buren. Urbanic kocht het huis. "Al snel liepen hier allemaal bouwvakkers rond, die het appartement opdeelden in kamers, waarin vijf jongeren kwamen te wonen," zegt hij. "Twee kamers zijn niet groter dan acht vierkante meter. En dat voor een huur van, in totaal, 3250 euro per maand."

Sindsdien klagen de buren over lawaai.

Het is een trend in Amsterdam: beleggers die woningen opkopen en verhuren aan studenten. Het aantal verleende vergunningen groeit, meldt de gemeente.

Volgens de Universiteit van Amsterdam viel in 2016 zo'n 13 procent van de verkochte huizen in handen van beleggers, die overgaan tot verhuur. Een verdubbeling ten opzichte van 2010.

Bezwaar
Deskundigen vermoeden dat dit fenomeen, dat buy-to-let (kopen om te verhuren) wordt genoemd, sinds 2016 alleen maar is toegenomen. Dit omdat het lucratief is, want terwijl de waarde van de huizen stijgt, int de belegger ook nog huurinkomsten.

De klachten over woningdelen, waarbij groepen intrek nemen in een huis, nemen ook toe. Vorig jaar kreeg de gemeente hierover 208 meldingen, tegen 120 een jaar eerder.

"Amsterdam heeft woonruimte voor studenten nodig, maar het baart wel zorgen dat mensen ineens een grote groep naast zich krijgen," zegt wethouder Laurens Ivens (Wonen).

Financiële schade
Meijnen en zijn buren proberen de verhuur te voorkomen door bezwaar te maken tegen de vergunning die Urbanic heeft aangevraagd voor verhuur aan groepen. Deze zaak loopt nog. De vereniging van eigenaren (vve) heeft een verbod voor verhuur aan meer dan twee personen opgenomen in de splitsingsakte.

Inmiddels zijn de bewoners voor de rechter gedaagd door Urbanic, die vindt dat deze maatregel leidt tot financiële schade. Als de belegger maar aan twee personen mag verhuren, zal de huuropbrengst maximaal 2000 euro bedragen, een 'verlies' van 1250 euro per maand, zo valt te lezen in de dagvaarding. De zaak dient in mei.

Ook Antoinette Sprenger heeft een brief ontvangen van de advocaat van Urbanic. Zij woont in de Mesdagstraat in De Pijp en de woning van de buren, 87 vierkante meter, is gekocht door Urbanic en verbouwd voor verhuur aan vier studenten. "We zijn niet tegen verhuur aan een stel, maar wel tegen kamerverhuur aan grote groepen."

Ongelijke strijd
De vve had in de splitsingsakte laten opnemen dat kamerverhuur in het pand niet mogelijk is. Daarom is geen toestemming gegeven voor de komst van de studenten. "We kregen direct een brief van de advocaat waarin hij ons aansprakelijk stelde voor de geleden schade," zegt Sprenger.

De bewoners voelen zich overvallen door de kamerverhuur bij de buren, maar je moet van goeden huize komen om er wat tegen te kunnen doen, vinden ze.

Meijnen is zelf advocaat, weliswaar met een heel ander vakgebied, maar wel juridisch onderlegd. "Wij hebben al zo veel tijd zitten in deze casus. Amsterdammers die niet een beetje thuis zijn in deze materie, kunnen deze strijd niet voeren," aldus Meijnen.

Arco Bakker, bestuurder van Urbanic, zegt dat hij overlast die door zijn huurders wordt veroorzaakt direct zal aanpakken, maar dat hij hierover van mening verschilt met de bewoners.

"Als je last hebt van de buren, ga je naar hen toe voor een gesprek. Dat hebben deze mensen nooit gedaan. Mijn indruk is dat zij gewoon geen jongeren in het trapportaal willen. Hun verzet is nimby-gedrag: not in my backyard."

Bakker zegt dat zijn woningen voldoen aan de eisen die de gemeente stelt voor een vergunning voor verhuur aan grote groepen.

Lees ook: Amsterdamse woningmarkt in handen van het grote geld en 'Beleggers veroorzaken uitwassen op de huizenmarkt'

null Beeld Gijs Kast
Beeld Gijs Kast
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden