Studenten HvA ontwerpen deurbel voor doofblinden

Slechtzienden die ook doof zijn weten straks toch wie er aan de deur staat door een trilsignaal naar hun smartwatch. Dankzij studenten van de Hogeschool van Amsterdam, die een vingerafdrukscanner verwerkten in de deurbel.

Vijf HvA-studenten bedachten: door een vingerafdruksensor die vaststelt wie voor de deur staat, laat ook de deurbel zich daarop aansluitenBeeld ANP

Het prototype voor de slimme deurbel werd gepresenteerd bij Bartiméus, een expertisecentrum voor blinden en slechtzienden. Het elektronische klokje om hun pols vertelt hun nu al met een trilsignaal hoe laat het is.

Vijf HvA-studenten bedachten: door een vingerafdruksensor die vaststelt wie voor de deur staat, laat ook de deurbel zich daarop aansluiten.

Als bekenden voor de deur staan, stuurt de slimme deurbel voortaan een bijpassend trilsignaal naar de smartwatch. Bijvoorbeeld, twee lange trillingen voor hun moeder, drie voor de postbode en weer een ander trillingenpatroon voor een onbekende.

Zelfredzaamheid
Het is toch een kwetsbare groep, zegt Eric van Heuvelen namens Bartiméus. Dit geeft ze meer mogelijk­heden zelfstandig te wonen. Zonder de vingerafdrukscanner weten ze niet of het veilig is als er wordt aangebeld. Het bevordert hun zelfredzaamheid, maar ook hun privacy, als bekenden niet zomaar binnen komen lopen.

Doorontwikkeling van het prototype tot een heus product behoort tot de mogelijkheden, volgens Van Heuvelen.

Volgens de HvA heeft Multi Care Systems, een bedrijf dat hulpmiddelen ontwikkelt voor doven en slechthorenden, al contact gezocht.

Rookmelder
Verder wordt al gedacht over meer apparaten die een signaal naar de smartwatch kunnen sturen. De rookmelder, bijvoorbeeld. "Een jonge moeder noemde de babyfoon. Ze gaat nu steeds even kijken bij haar kindje. Weer een ander wil 's nachts graag alle apparaten in één keer uitschakelen."

Slechthorenden kunnen weer baat hebben bij een systeem dat harde geluiden of objecten van buiten hun gezichtsveld detecteert en een waarschuwing geeft. Met deze Viewradar gaan de studenten ook aan de slag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden