Update

Studenten Geesteswetenschappen bezetten UvA

Studenten hebben de Oudemanhuispoort bezet uit protest tegen de bezuinigingen op de faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Studenten bezetten de collegezaal. Beeld Lorianne van Gelder
Studenten bezetten de collegezaal.Beeld Lorianne van Gelder

Zo'n 300 studenten hebben het college Wetenschapsfilosofie 'gehackt'. In plaats van het gewone college geven vijftien docenten achtereenvolgend college, is er muziek en zijn er workshops activisme.

'Het zijn lessen die laten zien hoe interessant en belangrijk de geesteswetenschappen zijn,' zegt student Jarmo Berkhout van actiegroep Humanities Rally. Een paar ongeruste studenten die dachten dat het gewone college door zou gaan, komen naar de docent toe. 'We halen het volgende week in,' stelt docent Jacques Bos hen gerust.

De actiegroep wil dat de voorgenomen bezuinigingen (tot 10 miljoen euro) en een geplande reorganisatie van de faculteit, van de baan gaan. 'Er is meer tijd nodig voor een goed reorganisatieplan en als de faculteit anders wordt ingericht dan moet er geld bij, niet af,' aldus Berkhout.

Geen aanpassing
Om 19.00 uur komen decaan van Frank van Vree en rector Dymph van den Boom bij de Oudemanhuispoort aan: ze zijn uitgenodigd door de activisten. Dymph van den Boom: 'Het is goed om te zien dat de studenten zo betrokken zijn, maar de bezuinigingen moeten gebeuren en het model waarmee het geld wordt verdeeld gaat niet worden aangepast, ook al willen de studenten dat.'

Frank van Vree: 'Het reorganisatieplan was een discussiestuk, dus ik ben blij dat er discussie is, maar wat de studenten willen is niet realistisch. We moeten iets doen aan de kleine opleidingem, en de studentenuitval in het eerste jaar. En er moet worden bezuinigd, er komt geen geld bij. Ook niet na invoering van het leenstelsel; mocht er al geld bij komen dan is dat hooguit 1,5 miljoen per faculteit.'

De studenten en docenten blijven in de Oudemanhuispoort totdat de politie ontruimt. Ze zeggen door te gaan met acties totdat het College van Bestuur hen tegemoet komt. Voor donderdag staat een protest op het Spui gepland.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden