Plus

Studenten en bejaarden onder één dak: eindelijk reuring

In zorgcentrum De Buitenhof in Buitenveldert wonen studenten en ouderen samen. De studenten betalen niets voor hun studio, maar geven persoonlijke aandacht aan de zorgbehoevende bewoners.

De kamers zijn voor studenten die iets willen toevoegen aan de maatschappij. Beeld Lin van Woldendorp

Loulou Wiersma (21), student social work aan de HvA, gaat vanmiddag op vakantie. Haar koffers staan al klaar in haar kamer, zeshoog in Buitenveldert-Oost. Maar voordat ze gaat, wil ze op de koffie bij een vriend op de derde etage.

Gerard Stoke (96) is zijn witgrijze haar nog aan het kammen als ze binnenkomt. "Ik ga je missen nu je op reis gaat, en hoop dat alles goed gaat daar. Ik kijk uit naar je overdracht."

Hier in De Buitenhof, een zorgcentrum van Cordaan, woont Wiersma tussen honderden Gerards. Annemiek van Dullemen (49), locatiemanager van De Buitenhof, vond het kille, grijze verzorgingshuis saai toen zij hier kwam werken. "Het was hier suf en stoffig. Ik hoorde over ­Humanitas in Deventer, waar ze studenten ­gewoon tussen de ouderen lieten wonen: een fantastisch idee."

Van Dullemen legde contacten bij de gemeente en stapte naar Academie van de Stad, een stichting die maatschappelijke projecten met studenten begeleidt. Een half jaar later trokken de eerste vier studenten in.

Kers op de taart
Een succesverhaal als in Deventer kende Amsterdam op dat moment nog niet. Het Parool berichtte in 2015 dat studenten werden uitgebuit door verhuurder Camelot.

Zij betaalden 350 euro huur voor een tijdelijke kamer in verzorgingshuis Sint Jacob, dat spoedig zou sluiten, maar moesten er ook nachtdiensten draaien en ander zwaar werk doen voor een schamele 2,50 euro per uur.

Van Dullemen: "Loulou en de andere drie ­studenten zijn bij ons de kers op de taart, geen medewerkers. Anders houd je ze niet binnen."

De acht tot tien uur per week vrijwilligerswerk die studenten in De Buitenhof moeten doen, mogen zij zelf indelen en is geen harde eis. Stadsdeel Zuid geeft subsidie aan Academie van de Stad voor begeleiding van de studenten. De kamers had Cordaan over. Ze zijn ooit gebouwd als revalidatieruimtes, zorg die De Buitenhof ­inmiddels niet meer biedt.

Myrthe Baaij (25), projectleider bij Academie van de Stad, zegt geen last te hebben van opportunistische studenten die het alleen om de gratis woning gaat: "Die pik ik er zo uit. Als een student bij de sollicitatie begint over hoe erg hij of zij op zoek is naar een kamer, weet ik ­genoeg. Je moet iets willen toevoegen aan de maatschappij, de kamer is een bonus. Niet ­andersom."

8

Van de studenten die in De Buitenhof wonen, wordt verwacht dat zij 8 à 10 uur per week besteden aan vrijwilligerswerk met de oudere bewoners.

Loulou Wiersma met Gerard Stoke Beeld Lin van Woldendorp

Loulou Wiersma wilde iets betekenen voor haar medemens, en vertrok daarom speciaal voor dit project uit haar vorige studentenkamer in Oost. Best een overgang: als Wiersma brak is, moet ze geduldig blijven tegen buren met ­dementie en haar huisgenoten hebben weleens commentaar op hoe laat zij thuiskomt.

Maar het wonen met senioren went, en heeft ook extra voordeeltjes. "Er staat hier een elektrische fiets voor algemeen gebruik. Daarmee sjees ik door de gangen en doe ik boodschappen. Daar keken ze wel van op. Bewoners vinden het leuk dat er eindelijk iets gebeurt."

Iets om over te praten
Laatst gaf Wiersma een huisfeestje, inclusief techno die door haar speakers knalde. De buurvrouw van ver in de tachtig zei de volgende ochtend dat ze had genoten van de beat.

Van Dullemen: "De studenten brengen reuring, leven, ze organiseren ook activiteiten voor de buurt, want die is gevuld met alleenstaande ouderen. Laatst was er een boven verwachting drukke middag met livemuziek, dat vonden de bewoners wat veel. Dan mopperen ze wel, maar dat is goed. Ze lachen een beetje, schelden een beetje, en hebben vooral weer iets om over te praten. Als er niets gebeurt, versuf je."

Gerard Stoke komt af en toe met Wiersma roddelen over andere bewoners: "Haar kan ik wel vertellen dat ik die nieuwe buurvrouw achter gesloten deuren vind horen. Loulou houdt me ondeugend."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden