Studenten demonstreren opnieuw tegen renteverhoging leenstelsel

Studenten gaan op 21 mei de straat op tegen de renteverhoging binnen het sociaal leenstelsel. Zo hopen ze de Eerste Kamer over te halen tegen het verhogen van de rente te stemmen, waarmee de studieschuld gemiddeld met 5000 euro zou worden verhoogd.

Studenten protesteerden in september op de Dam tegen meer rente op studieleningen.Beeld anp

‘De renteverhoging toont dat het geen sociaal leenstelsel is, maar een asociaal schuldenstelsel, aldus protestorganisatie Humanities Rally. “Wij gaan de straat op en roepen de Eerste Kamer op tegen de renteverhoging te stemmen,” zegt woordvoerder Geertje Hulzebos.

Afgelopen weekend bleek dat het sociaal leenstelsel, waardoor studenten geld moeten lenen om hun studie en levensonderhoud van te betalen, op steeds meer politiek verzet stuit. GroenLinks-leider Jesse Klaver keerde zich maandag ook tegen het stelsel, terwijl hij er zelf aan de wieg van stond. Jongerenorganisaties, waaronder die van CDA, D66 en de ChristenUnie, lieten eerder al weten de de huidige vijfjaarsrente op studieschulden te willen behouden.

Volgens Klaver klopt het systeem ‘op papier’, maar werkt het in de praktijk niet. “Dan moet je zeggen: beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.” Hij wijst op problemen met de doorstroming, leenangst en de toename van stress. Bovendien maakt het kabinet de beloften om te investeren in het onderwijs niet waar. “Daarom is het tijd om te zeggen: dit moet anders, we gaan nadenken over een beter stelsel.”

Gelijke kansen
Hulzebos: “Het schuldenstelsel raakt de minst bevoorrechte studenten het hardst. De beloftes van gelijke kansen, sociale leenvoorwaarden en kwaliteitsinvesteringen zijn gebroken. Het is tijd om te concluderen dat de basisbeurs heringevoerd moet worden.”

Een petitie tegen de renteverhoging is al ruim 50.000 keer ondertekend. September vorig jaar demonstreerden studenten ook al tegen bezuinigingen in het onderwijs en het afschaffen van de basisbeurs. 

De dag van de demonstratie, 21 mei, is symbolisch gekozen. Die dag is het namelijk precies vijftig jaar geleden dat het Maagdenhuis ontruimd werd na een bezetting door studenten. Om 13:00 uur zullen de studenten vanaf het Binnengasthuisterrein naar het Maagdenhuis lopen. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden