Studenten bezetten sinds gisteravond Maagdenhuis

Zo'n twee- tot driehonderd studenten zijn gisteravond het Maagdenhuis binnengevallen. Een deel van hen bezette eerder al het Bungehuis. Zowel burgemeester Van der Laan als UvA-voorzitter Louise Gunning verzochten hen het pand te verlaten.

null Beeld anp
Beeld anp

Van de honderden studenten die het pand gisteravond bezetten, zijn er nog ongeveer dertig over. Zij hebben vannacht geslapen in het gebouw. Werknemers van de UvA kunnen niet aan het werk omdat de beveiliging de kantoren van de medewerkers heeft afgesloten. Zo moet worden voorkomen dat de studenten zich verspreiden door het pand bij een eventuele ontruiming.

Donderdagmiddag kwam Louise Gunning, voorzitter van het College van Bestuur, langs in het Maagdenhuis. ‘Ik wil studenten vragen om meer vertrouwen te hebben in de studentenraden. Zij kunnen zorgen voor meer democratie binnen de universiteit.’ Daarop riepen de studenten dat ze moest aftreden en verliet ze het Maagdenhuis.

Student in bestuur

Inmiddels heeft Gunning wel bekendgemaakt een student toe te willen voegen aan de raad van bestuur. Deze student doet ook mee met de collegevergaderingen. De raad van toezicht en decanen hebben hiermee ingestemd', aldus Gunning. Hoe de functie verder ingevuld wordt, is nog niet duidelijk. Meer inspraak in het bestuur was een van de eisen van de studenten die al bijna twee weken panden van de universiteit bezetten.

Deur ingetrapt

Onder het mom van meer democratie binnen het besturingsstelsel trapten de actievoerders gisteravond rond 19.30 uur de deur van het Maagdenhuis in. Onderwijsminister Jet Bussemaker heeft een delegatie uitgenodigd voor een gesprek om twee uur vanmiddag op het ministerie.

Voorzitter Gunning reageert in een statement op de gebeurtenissen van gisteravond: ‘Wij gaan vandaag het debat voortzetten, ook met de studenten en medewerkers die niet in het Maagdenhuis zitten. De punten die zij vanmiddag inbrengen, gaan we met elkaar tijdens de debatmarathon verder uitdiepen.’

Vertrek

Gisteravond rond kwart voor tien kwam UvA-voorzitter Gunning naar het Maagdenhuis. Ze verzocht de bezetters het gebouw te verlaten. ‘Als jullie democratisch zijn, dan nemen jullie geen bezit van andermans eigendom. Ik sta niet toe dat jullie bezit nemen van dit pand.’ Rond half 11 hebben ze het pand weer verlaten, terwijl de bezetters luid 'aftreden' scandeerden.

Rond die tijd deed de Universiteit van Amsterdam aangifte tegen de inval in het Maagdenhuis wegens lokaalvredebreuk. Dit maakt het voor de politie mogelijk om een inval te doen in het universiteitsgebouw.

Vervolgens kwam burgemeester Van der Laan rond middernacht samen met hoofdcommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg naar het Maagdenhuis om met de studenten te praten. ‘Ik vertrek niet voordat alle vragen beantwoord zijn’, zei Van der Laan. ‘Ik begrijp jullie problemen, maar dat betekent niet dat ik jullie acties steun.’

Om half twee ging de burgemeester weer naar huis. Hij sloot af met de woorden: ‘Ik wens jullie wijsheid, een beetje harmonie en een betere studie toe.’

Spontane bezetting

Tivadar Vervoort van verzetsorganisatie Humanities Rally zegt dat de inval niet gepland was, maar dat 'de woede zo groot was dat we doorgingen'. De betogers zeggen niet in het gebouw aanwezig zijn om ‘rotzooi te maken’, maar om te discussiëren.

De inval in het universiteitsgebouw volgt op een demonstratie die begon om 17.00 uur bij het Bungehuis, het universiteitsgebouw dat eergisteren na een elf dagen durende bezetting ontruimd is. De groep trok daarna langs diverse universiteitsgebouwen naar het Maagdenhuis. Daar namen sprekers van verschillende organisaties het woord.

SP-Tweede Kamerlid Jasper van Dijk vroeg vanaf de stoep van het Maagdenhuis om een enorm applaus voor de bezetters van het Bungehuis. ‘Actievoeren heeft zin. Actievoeren is springlevend.' Hij riep op tot een referendum onder UvA-studenten en medewerkers rond de vraag of het huidige bestuur van de universiteit kan aanblijven.’

‘Bezet, blokkeer’

Tijdens de demonstratie droegen actievoerders borden met leuzen als ‘Weg met het CVB. Alle macht aan studenten en docenten’, ‘Kleine groep hè Louise?!’, ‘Weg uit ons Maagdenhuis’ en ‘Meer inspraak, meer democratie’. Voor het Maagdenhuis scandeerde de groep uit volle borst: ‘We zijn niet bang!’ En ‘Weg met het bestuur!’

Na de toespraken wist een groep demonstranten na wat geworstel met beveiligers het bordes van het UvA-pand te beklimmen. ‘Bezet, blokkeer. Dit beleid pik ik niet meer’ werd er uit volle borst gescandeerd.

Grote opkomst demonstratie

Voor de protestmars hadden zich op Facebook ruim 1500 mensen aangemeld. Tom Hoven, voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond LSVb, was onder de indruk van de opkomst. ‘Het is nu echt wel duidelijk dat studenten en docenten meer inspraak en transparantie willen. Zolang het bestuur wel met ons praat, maar niet luistert zullen we actie blijven voeren.’

Bij de demonstratie waren niet alleen studenten van de UvA aanwezig, maar ook uit onder meer Utrecht. De politie spreekt van een ‘prima’ sfeer en van een grote opkomst.

De mars werd georganiseerd door twaalf verschillende studentenorganisaties, waaronder De Nieuwe Universiteit (verantwoordelijk voor de bezetting van het Bungehuis), Humanities Rally UvA, ASVA studentenunie en de Landelijke Studentenvakbond. De voorzitters van de ASVA Studentenunie, Centrale Studentenraad van de UvA, Landelijke Studentenvakbond, het Interstedelijk Studentenoverleg en een vertegenwoordiger van de bezetters gaan vanmiddag naar Bussemaker toe.

Louise Gunning 's middags in het Maagdenhuis Beeld Laura Obdeijn
Louise Gunning 's middags in het MaagdenhuisBeeld Laura Obdeijn
Van der Laan staat gisteravond de studenten te woord Beeld anp
Van der Laan staat gisteravond de studenten te woordBeeld anp
De groep demonstranten voor het Maagdenhuis. Beeld Lorianne van Gelder
De groep demonstranten voor het Maagdenhuis.Beeld Lorianne van Gelder
null Beeld Lorianne van Gelder
Beeld Lorianne van Gelder
null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden