Plus

Studenten altijd alert op angstige Spinozacampus

Studenten op de Spinozacampus voelen zich onveilig: inbraken, insluipingen, een schietpartij en een directe aanval in het fietsenhok. Cameratoezicht blijft uit en beloofde beveiligers zijn onzichtbaar.

Raounak Khaddari
Op de begane grond zijn de containerwoningen extra kwetsbaar voor inbraak. Beeld Dingena Mol
Op de begane grond zijn de containerwoningen extra kwetsbaar voor inbraak.Beeld Dingena Mol

Als Anouke Mandjes (23) haar containerwoning op de Spinozacampus in Amsterdam-Zuidoost betreedt, hangt ze steevast tassen aan de deurklink of barricadeert ze de toegang met andere voorwerpen. "Dan hoor ik het als iemand mijn deur open probeert te krijgen," zegt de UvA-student, die al drie jaar met ruim duizend anderen op de campus woont. Ze blijft, maar niet omdat ze het naar haar zin heeft. "Ik kan niet anders."

De zorgeloosheid van het studentenleven is bij haar en andere bewoners van de Spinozacampus in Amsterdam-Zuidoost ver te zoeken.

In december is nog een student overdag in haar containerwoning overvallen. Ook waren er eind vorig jaar vijf inbraken, waarvan twee binnen twee weken. Op videobeelden van bewoners is te zien hoe twee mensen in donkere kleding 's nachts langs ramen naar binnen gluren. In de studentenflat ernaast, Daalwijk net buiten de campus, werd in november een jonge vrouw geraakt door een kogel toen ze thuis achter haar laptop zat. In het fietsenhok is recentelijk nog een vrouw aangevallen.

Studentenleven
Overdag lijkt er niets aan de hand op het terrein, waar vijftien woonblokken aan de Darlingstraat en Dennenrodepad samen de Spinozacampus vormen. Studenten lopen met zakken was naar een van de twee washokken. Sommigen lezen een boek in het gras, anderen hebben druiven en koekjes uitgestald op de picknicktafels en roken samen een sigaret.

Zodra het donker wordt, trekt iedereen zijn zelfstandige studio van 21 vierkante meter in. "Feesten, laat thuiskomen, drinken, het studentenleven vieren, het kan hier niet," zegt Mandjes. Uit angst en door gebrek aan mogelijkheden. Op het terrein is verder niets behalve een ICT-bedrijf, een fietsenmaker en een kleermaker, sporadisch geopend. Voor eerste levensbehoeften moeten studenten tien minuten lopen naar de Amsterdamse Poort.

Onveiligheid
Het gevoel van onveiligheid wordt door veel bewoners gedeeld. De 26-jarige student computer science Abdullah Nashef spreekt van een angstcultuur. Bewoners durven hun deur niet te openen als er wordt aangebeld, sommigen kijken niet eens door het spionnetje omdat dan wordt opgemerkt dat ze thuis zijn. "Als vrouwen langskomen, haal ik ze steevast op van het sta­tion."

Nashef is actief lid van de activiteitencommissie en actieve promotor van de WhatsAppgroep voor bewoners. In eerste instantie is die bedoeld om gemakkelijk informatie te delen. Niet zelden wordt de groep gebruik door jonge vrouwen die vragen of iemand ze wil ophalen van en naar het metrostation.

Rapper
Welk metrostation dan? Jenny Gretz (23) verkiest Strandvliet boven Venserpolder. Daar in de buurt zijn vorig jaar twee mensen vermoord. De 19-jarige Gondilio Lowland, ook bekend als Rapper Bolle, werd op klaarlichte dag doodgeschoten. Reiziger Joost Wolters (38) werd in de metro bij de halte Venserpolder door een psychiatrische patiënt met een mes gestoken in zijn buik, hals en rug. Dan liever via Strandvliet.

Mandjes kiest juist Venserpolder. "De weg naar Strandvliet is 's avonds verlaten."
Gretz, die in de eindfase zit van haar studie luchtvaartlogistiek aan de Hogeschool van Amsterdam, probeert zich niet te laten leiden door haar angsten. "Natuurlijk gebeuren er dingen, er gebeuren overal dingen. Je moet opletten, dat zeker. Ik kan hier bijvoorbeeld niet alleen 's nachts over straat. Dan zoek ik problemen."

"We hebben om camerabewaking gevraagd," zegt Nashef (26). Studentenhuisvester Duwo liet echter via een e-mail aan alle studenten weten dat 'zowel de gemeente als de politie aangeven dat het op en rondom de Spinozacampus niet onveilig is'. Camera's zijn niet nodig, vinden zij. Wel heeft Duwo besloten om vanaf begin februari voor twee tot drie maanden een beveiligingsbedrijf in te zetten 'om tegemoet te komen aan de vraag om extra beveiliging'.

Anouke Mandjes (23) Beeld Dingena Mol
Anouke Mandjes (23)Beeld Dingena Mol
Abdullah Nashef (26) Beeld Dingena Mol
Abdullah Nashef (26)Beeld Dingena Mol
Jenny Gretz (23) Beeld Dingena Mol
Jenny Gretz (23)Beeld Dingena Mol

Volgens de studentenhuisvester zullen beveiligers op diverse momenten tussen 21.00 en 06.00 uur zichtbaar over de campus lopen. Toch zeggen bewoners dat ze nog nooit beveiligers hebben gezien. "Er is niets veranderd, hoor," zeggen twee jonge mannen en een vrouw als ze rond het middaguur op de houten tafels zitten. "Iedereen moet op zichzelf passen, vooral vrouwen," luidt het advies. "Of verhuizen."

Ziekenhuis
Ook in de besloten Facebookgroep delen studenten opmerkelijke gebeurtenissen op het terrein. Een video van een vreemde die naar binnen gluurt op de begane grond bijvoorbeeld. Of de foto van een gehavende student die haar buurtbewoners waarschuwt voor wat zij heeft meegemaakt op een donderdagnacht in december: 'Ik ben aangevallen in het fietsenhok op het terrein en ben in het ziekenhuis behandeld aan mijn verwondingen,' schrijft ze. De student zegt geluk te hebben gehad dat twee andere mannen haar hielpen.

Student Gretz somt intussen het aantal incidenten op die op de campus zijn voorgevallen. "O, als ik het zo zie, dan is het eigenlijk wel gestoord wat hier allemaal gebeurt."

Ze heeft maatregelen getroffen: behalve haar bewuste keuze voor het metrostation, fietst ze nooit via de zogenoemde Slinger, die langs een onherbergzaam bedrijventerrein voert. Ze koos opzettelijk niet voor een woning op de begane grond. Dat vindt Gretz de onveiligste plek, hoewel elk blok op het terrein een ijzeren toegangsdeur met scherpe punten erbovenop heeft die enkel bewoners kunnen openen.

Goed duwen
Indringers, nieuwsgierigen of bezoekers die dat hek door weten te komen, kunnen alle galerijen op. Goed duwen of omlopen is vaak al voldoende om binnen te raken.
"Na lang aandringen bij Duwo is mijn deur net gemaakt," zegt Gretz als ze haar laptop pakt. Ze verbaast zich erover dat ze blij is met een extra beveiligingsdeur, terwijl ze op een campus voor studenten woont.

Mandjes deed over de deur van haar blok al meerdere keren tevergeefs melding bij Duwo. Ze voelt zich nog altijd onveilig op de campus en thuis, maar ze heeft geen keuze. Met huurtoeslag meegeteld betaalt Mandjes 310 euro per maand. "Vind maar eens iets goedkopers in Amsterdam." Tot de situatie verbetert, zit er niets anders op dan alert te blijven, goed om je heen te blijven kijken en geen onnodige risico's te nemen, beaamt Gretz. "Ook als je even snel naar het winkelcentrum of washok loopt."

Duwo: 'In een wereldstad gebeurt nu eenmaal veel'

Duwo laat weten dat er wel ­beveiligers surveilleren op het terrein, maar anders dan de studenten is verteld, zijn die ­onherkenbaar. De studentenhuisvester vindt dat studenten zelf alert moeten blijven en ­benadrukt dat het belangrijk is 's nachts minder overzichtelijke situaties te mijden . "Het gaat wel om de wereldstad Amsterdam," zegt een woordvoerder in een reactie. "Daar gebeurt in de het openbare gebied nu eenmaal veel."

De politie, die met de gemeente en Duwo kijkt hoe de campus veiliger kan worden gemaakt, erkent dat op de Spinozacampus een gevoel van onveiligheid heerst. "Een aantal recente incidenten heeft dat gevoel versterkt," zegt een woordvoerder. "Dat nemen we heel serieus." Het is ook de politie opgevallen dat er een sterker onveiligheidsgevoel heerst op de Spinozacampus dan op andere studentencampussen. "Je moet wel in acht nemen dat Zuidoost een ander ­gebied is dan andere delen van Amsterdam."

Verlichting
De gemeente heeft onlangs de verlichting op het terrein aan­gepakt en er zijn beveiligers toegevoegd aan WhatsApp-groepen van studenten. Camera's komen er niet. Die kunnen in verband met de privacy niet zomaar worden ophangen op een openbaar terrein. "Bewoners kunnen helpen door vernielingen te melden aan ­Duwo via Facebook en door aangifte te doen bij de politie. Daarna kan men beter beslissen over cameratoezicht," zegt de studentenhuisvester als reactie op de vraag waarom er geen camera's in de complexen zijn geplaatst.

Asva Studentenunie lanceerde zaterdag de site meldpuntonveiligwonen.nl, waarop studenten kunnen aangeven tegen welke woonproblemen ze aanlopen. Daarmee wil de vereniging in kaart brengen waar de problemen zitten. De gemeente zegt niet precies te weten of de situatie op de Spinozacampus ­heftiger is dan op andere campussen. "We hebben niet de mensen om dat continu te ­monitoren."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden