Studente maakt filmpje tegen slutshaming in corps

De van oorsprong Amsterdamse student Milou Deelen (21) maakte ter ere van Internationale Vrouwendag een filmpje over haar ervaring met slutshaming bij de Groningse studentenvereniging Vindicat.

Hannah Stöve
Milou Deelen maakte samen met Jonna Bruinsma een filmpje over haar tijd bij het corps. Beeld Milou Deelen en Jonna Bruinsma
Milou Deelen maakte samen met Jonna Bruinsma een filmpje over haar tijd bij het corps.Beeld Milou Deelen en Jonna Bruinsma

Met het filmpje wil Deelen aandacht vragen voor de vrouwonvriendelijkheid in het corps, waar zij zelf slachtoffer van is geworden.

Anderhalf jaar geleden werd Milou Deelen lid van Vindicat, toen ze begon aan haar studie Europese Talen en Culturen aan de Rijksuniversiteit Groningen. Al snel viel het haar op dat ze regelmatig werd uitgemaakt voor hoer, slet, of laag wijf.

Een traditioneel lied dat jongens zingen over 'het laagste meisje van het jaar' was dat jaar op haar gericht, en mannelijke corpsleden schreven dat ze 'te doen was' voor een pakje peuken en een Smirnoff.

Humor
Deelen: "Ik voelde me echt vernederd, en snapte niet waarom iedereen het zo grappig vond, terwijl ik er zo verdrietig van werd." Ze zou er om moeten kunnen lachen, zeiden haar corpsgenoten, maar Deelen kon er bepaald niet de humor van inzien. "Soms gaven leden me wel gelijk. Maar er werd nooit iets mee gedaan."

Met het filmpje, dat inmiddels honderdduizenden keren bekeken is, laat Deelen nu van zich horen. 'Mijn seksualiteit is van mij, niet stof voor jouw grap,' schrijft ze in de begeleidende tekst op Facebook. 'Daarnaast heb ik er als vrouw evenveel recht op als man. Als jongens seks hebben en hier openlijk over spreken, is dit tof. Als meisjes - zoals ik - dit doen, daalt ons respect of onze waardigheid.'

IJzersterk
Deelen vertelt dat ze zich "ijzersterk voelt" door alle positieve reacties op Facebook. Ironisch genoeg wordt er ook onder haar filmpje geschreven dat ze er zelf om zou hebben gevraagd, door haar gedrag, of door bij het corps te gaan, waar nou eenmaal een vrouwonvriendelijk cultuur zou heersen. En dat meestal in heel wat grovere taal.

Deelen: "Die negatieve opmerkingen bevestigen precies mijn boodschap." Ze is overigens nog wel lid van Vindicat, en wil graag benadrukken dat er ook goede kanten aan het corps zitten. "Het lidmaatschap heeft me ook veel moois opgeleverd, ik heb er vrienden gemaakt en veel geleerd. Of ik lid ga blijven weet ik nog niet, het is heel dubbel."

Inmiddels heeft ze met het bestuur van de studentenvereniging gesproken. "De rector zei dat ze achter me stonden, en dat er iets aan gedaan zal worden."

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief van Het Parool.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden