Video

Student UvA maakt protestlied tegen leenstelsel hoger onderwijs

De 22-jarige UvA-student Jan Jetze Beitler heeft een protestlied gemaakt tegen het aankomende leenstelsel om ongeïnteresseerde medestudenten wakker te schudden. De videoclip van de student economie en bedrijfskunde is gisteren op YouTube verschenen.

Sabine de Lucht

In zijn lied 'Met een schuld tot mijn pensioen' laat Beitler zijn afgunst voor het nieuwe leenstelsel doorschemeren. Vooral minister Jet Bussemaker (Onderwijs) krijgt het te verduren. ('En dat wordt mede mogelijk gemaakt door Jet. En het kabinet.')

De Amsterdammer probeert met zijn protestlied de aandacht trekken van ongeïnteresseerde studenten. 'Nieuwsartikelen zijn eigenlijk alleen maar interessant voor studenten die zich willen verdiepen in de discussie rondom het leenstelsel. Mijn protestlied is bedoeld voor de wat minder betrokken student. Zij krijgen namelijk niet alle belangrijke informatie mee.'

De UvA-student zette twee weken geleden tekst op papier waarna het balletje begon te rollen. 'Medestudenten zeiden dat ik er iets mee moest doen en dit is het eindresultaat'.

Toegankelijkheid
Het leenstelsel zorgt er volgens Beitler voor dat de toegankelijkheid van het hoge onderwijs sterk verminderd wordt. 'Alles wordt duurder. Je collegegeld, de huur van je kamer. Studenten hebben een bijbaan naast hun studie en leren daardoor minder goed voor een tentamen. Ook weet ik zeker dat we er toch niets voor terug krijgen'.

Ook gaat lenen tegen zijn eigen opvoeding in, het stimuleren hiervan vindt hij belachelijk. Dat laat de student ook blijken in zijn lied. Hij zingt: 'Met de staart tussen mijn benen naar mijn ouders om te lenen'.

Lijflied
Samen met veel andere studenten zal Beitler aanwezig zijn op het Malieveld in Den Haag. Op 14 november is daar een landelijke protestactie tegen het leenstelsel dat volgend schooljaar geldt voor alle nieuwe studenten.

Wat zijn rol wordt, weet de Amsterdammer nog niet. 'Misschien ga ik op het Malieveld optreden, maar ik hoop vooral dat mijn protestlied een soort van lijflied wordt tegen het leenstelsel'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden