Student HvA stapt op om 'weer een witte rector'

Uit protest tegen de aanstelling van Geleyn Meijer is student Achraf El Johari (21) uit de centrale medezeggenschapsraad gestapt van de Hogeschool van Amsterdam.

Vera Spaans
Geleyn Meijer Beeld HvA
Geleyn MeijerBeeld HvA

Meijer, decaan van de faculteit Digitale Media en Creatieve Industrie, begint 1 juli als rector van de HvA. "Weer een witte man uit de babyboomgeneratie," zegt El Johari, student rechten. De Amsterdammer met Marokkaanse roots vindt dat het college van bestuur en de raad van toezicht verder hadden moeten kijken dan 'hun eigen witte visvijver'.

Biculturele school
"Amsterdam is een biculturele stad, en de HvA is ook een biculturele school," zegt hij. "Maar het bestuur is niet representatief. Zo geef je mensen met een andere achtergrond het signaal dat dit soort functies niet voor hen is weggelegd.

Als student-lid van de medezeggenschapsraad ziet El Johari alle benoemingen aan de hogeschool voorbijkomen. Hij heeft de kwestie eerder aangekaart, en diversiteit is ook in de vacaturetekst terechtgekomen, maar uiteindelijk bleek die eis dus toch niet zo hard. Met zijn aftreden wil El Johari zeggen: "Put your money where your mouth is."

Token
Het moet niet blijven bij een 'token', één persoon met een andere culturele achtergrond als bewijs dat de hogeschool aan diversiteit doet. Hij wil dat er over de hele breedte meer aandacht voor komt. "Neem het nieuwe Wibauthuis. Dat is niet heel geschikt voor mensen met een functiebeperking. De balies zijn bijvoorbeeld te hoog. Ik weet zeker: als in het bestuur iemand met een functiebeperking had gezeten, was dat beter geregeld."

Hij stapte donderdag op. De reacties zijn louter positief, zegt hij: "Mensen hebben er respect voor dat ik voor deze kwestie een betaalde functie heb opgegeven."

Achraf El Johari Beeld -
Achraf El JohariBeeld -
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden