'Student Hotel maakt misbruik van studenten met te hoge huur'

Met een huur van 800 euro per kamer maakt The Student Hotel misbruik van de woningnood onder studenten, vindt de Landelijke Studentenvakbond LSVb. Maandagavond gingen de LSVb en The Student Hotel in debat.

Eva Hofman
The Student Hotel Beeld anp
The Student HotelBeeld anp

Een hotel waar Nederlandse en internationale studenten in het hoger onderwijs voor een semester of twee kunnen wonen, met meubels, wifi, een fiets en een lounge, studiezalen en een sportschool. Maar voor 800 euro per maand in Amsterdam bepaald geen koopje, vindt de LSVb.

Tijdens het debat in studentencentrum Crea op Roeterseiland maandagavond praatten ook Vastgoedbelang, studentenhuisvestingsbedrijf Kences en de gemeente Amsterdam mee.

Volgens LSVb-voorzitter Jarmo Berkhout verstoort The Student hotel de woningmarkt. "Straks vraagt iedereen 900 euro." Bovendien hoeft het hotel geen rekening te houden met het huurrecht, omdat het als hotel staat ingeschreven, niet als studentenhuisvestingsbedrijf.

Vooral voor uitwisselingsstudenten uit het buitenland is The Student Hotel aantrekkelijk. Waar studenten lang op een wachtlijst staan voor ze een woning in de stad krijgen, kunnen de gasten van het hotel direct terecht. Dat gemak, in combinatie met de service in het hotel, maakt het volgens de eigenaren zo'n succes.

Campuscontracten
Toch blijft een hotel een hotel. 'Huurders' bij The Student Hotel hebben niet dezelfde rechten als huurders van een normaal studenten­appartement. Zo kan het hotel zomaar de huur voor studenten opzeggen, terwijl de verhuurder van een appartement dat niet kan.

De oplossing voor de woningnood van Cor Verkade, voorzitter van Vastgoedbelang Midden Nederland: als verhuurders van sociale huurwoningen zo'n honderd euro meer per maand zouden mogen vragen, zou hij alleen al 50.000 extra kamers kunnen realiseren.

De oplossing voor internationale studenten zou in tijdelijke campuscontracten kunnen liggen, wordt geopperd. Of The Student Hotel zou ook goedkopere, kleinere kamers moeten aanbieden. Dat laatste wil Frank van Uffelen van het hotel wel overwegen, zegt hij. "Maar onze prijs is helemaal niet zo slecht als je alle service die we bieden meetelt. Het hotel is bedacht voor de student die kiest voor luxe, niet om het goedkoopste studentenhuisvestingsproduct te zijn."

800

De LSVb vindt dat The Student Hotel met 800 euro per maand een te hoge huur vraagt aan studenten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden