Struikelstenenlegger wil centraal aanspreekpunt

Er moet een eenduidige procedure komen voor het leggen van struikelstenen in Amsterdam vindt Paul de Haan, die voor de Duitse kunstenaar en initiatiefnemer Gunter Demnig de plaatsing van de gedenksteentjes in Nederland regelt.

Paul de Haan: 'Wij zouden graag zien dat er een centraal aanspreekpunt komt bij de gemeente' Beeld anp
Paul de Haan: 'Wij zouden graag zien dat er een centraal aanspreekpunt komt bij de gemeente'Beeld anp

In de meeste stadsdelen is de regel dat omwonenden voorafgaand aan de plaatsing van een struikelsteen schriftelijk op de hoogte worden gesteld van de plannen. In stadsdeel Centrum dient de aanvrager omwonenden een verklaring van geen bezwaar te laten tekenen.

De Haan noemt de verschillende regels ongewenst en een bron van verwarring. "Wij zouden graag zien dat er een centraal aanspreekpunt komt bij de gemeente. Die kan vervolgens bewoners informeren over de komst van een struikelsteen."

Een woordvoerder van stadsdeel Centrum laat weten dat de verklaring van geen bezwaar in de praktijk niet wordt gevraagd. "Tot nog toe zijn onze mensen het gesprek aangegaan met omwonenden. Dat heeft geen enkele keer tot problemen geleid."

Niet op de hoogte
De Haan vreest dat de voorwaarde van een verklaring een struikelblok kan zijn, mochten omwonenden in de toekomst bezwaar maken tegen de plaatsing van een gedenkteken voor de Joden die in de oorlog werden weggevoerd en vermoord.

Het afgelopen weekeinde stak een storm van protest op, toen bekend werd dat een echtpaar uit Zuid naar de rechter was gestapt om een eerder geplaatste struikelsteen te laten verwijderen. De huidige bewoners van het adres vonden het gedenkteken voor de deur een te zware last.

Complicerende factor in deze kwestie was dat de bewoners niet op de hoogte waren van de plaatsing: er was wel een briefje in de bus gedaan, maar zij hadden dit niet gezien. De Haan: "Dat heeft waarschijnlijk een rol gespeeld. Zeker Amsterdammers houden er niet van als zij niet worden betrokken bij een verandering."

Inmiddels heeft het echtpaar het bezwaar ingetrokken. De Haan benadrukt dat het zelden of nooit voorkomt dat bewoners protesteren tegen de komst van een struikelsteen. "Maar de vraag is groot. Daarmee wordt ook de kans groter dat er bezwaren komen."

Lees ook: Hoe een struikelsteen wereldnieuws werd

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden