Strop voor scholen door lege klaslokalen

Veel basisscholen kampen met een forse en kostbare leegstand. Betrokkenen schatten dat minstens vijftigduizend vierkante meter niet wordt gebruikt, terwijl elders in de stad juist extra lokalen nodig zijn.

Jasper Karman
Terwijl aan de andere kant van de Ring lokalen leegstaan, moet De Notenkraker in de Theophile de Bockstraat in Zuid zich behelpen met noodlokalen. Beeld Rink Hof
Terwijl aan de andere kant van de Ring lokalen leegstaan, moet De Notenkraker in de Theophile de Bockstraat in Zuid zich behelpen met noodlokalen.Beeld Rink Hof

Alleen al bij scholenkoepel Amsterdam West Binnen de Ring (AWBR) staat twaalfduizend vierkante meter leeg. De kosten voor de niet gebruikte ruimte zijn fors: schoonmaak, onderhoud en verwarming van de ongebruikte lokalen kosten AWBR jaarlijks enkele tonnen.

De kosten voor leegstaande lokalen, worden niet vergoed door het rijk of de gemeente. Het tekort dreigt daardoor ten koste te gaan van het budget voor onderwijs. 'Leegstaande lokalen vormen een financiële last die scholen niet meer kunnen dragen,' zegt voorzitter Herbert de Bruijne van scholenkoepel BBO. De financiële tegenvaller komt extra ongelegen doordat het onderwijs de komende jaren fors moet bezuinigen.

Andere scholenkoepels zijn huiverig om te melden hoeveel ruimte er leegstaat, of hebben de cijfers niet paraat. Maar ingewijden spreken van een 'structureel probleem', dat zich vooral in het oosten en westen van de stad voordoet. Bij sommige koepels zou de leegstand oplopen tot 25 of zelfs dertig procent. De leegstand wordt nu geïnventariseerd en wordt medio 2013 gepresenteerd in het regionaal plan primair onderwijs.

De kosten lopen op doordat scholen een zorgplicht hebben voor de lokalen. Zomaar een vleugel afsluiten om te besparen op onderhoud en schoonmaak is geen optie.

Lees vandaag meer in Het Parool.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden