Update

Stroomstoring zorgde voor veel overlast in binnenstad

Netbeheerder Liander wist de fikse stroomstoring die vrijdagochtend begon rond het middaguur op zaterdag op te lossen. De binnenstad ondervond veel hinder. Zo moesten meerdere gebouwen, waaronder het Rijksmuseum, ontruimd worden. Twee personen raakten gewond door een gasexplosie.

null Beeld anp
Beeld anp

Rond 19.30 uur hadden 23.000 huishoudens weer stroom. Nog eens 5000 zagen zaterdagochtend het licht weer aangaan. Rond 09.00 uur laat Liander weten met het laatste postcodegebied (1017) bezig te zijn. En om 12.00 uur konden de mannen en vrouwen van Liander het goede nieuws melden: iedereen had weer toegang tot stroom.

Het waren vooral bewoners in de postcodegebieden 1012, 1013, 1017 en 1071 tot en met 1074 die in het donker zaten.

De trams lieten nog lang op zich wachten, omdat de bovenleidingen behoren tot een categorie schakels die allemaal handmatig moesten worden aangezet.

Graafwerkzaamheden
Rond 10.30 uur vrijdagochtend viel de stroom uit in delen van de binnenstad en de Oude Pijp in de postcodegebieden 1070 tot en met 1075. Aanvankelijk zei netbeheerder Liander het probleem om 13.30 uur te hebben opgelost. Dat bleek optimistisch.

Het bleef lang onduidelijk wat de oorzaak van de storing was, omdat er zich op meerdere plekken tegelijkertijd problemen voordeden.

Uiteindelijk bleek dat het misgegaan was toen er bij graafwerkzaamheden in de Daniël Stalpertstraat een stroomkabel werd geraakt, aldus Liander. Er volgde een kettingreactie van kortsluitingen, waardoor op diverse plekken in de buurt elektriciteitskastjes het begaven.

Brandwonden in het gezicht
Voor café Mulder op het Weteringcircuit ontstond zelfs een explosie. Ondergronds knalde iets, en een steekvlam kwam uit de grond. Daarbij raakten twee mannen gewond die aan het werk waren voor het café. Een van hen liep brandwonden in het gezicht op en is naar het ziekenhuis gebracht.

De explosie heeft een halve meter diepe krater in de grond geslagen. De rotonde werd met lint afgezet.

De panden naast café Mulder, waarin een Albert Heijn en meerdere kantoorpanden huizen, werden ontruimd. Luigi Scioni, manager van de Albert Heijn, hoorde niets. "Ineens viel de stroom uit. Daarna zijn we meteen met zijn allen naar buiten gegaan."

Ook uit een elektriciteitskastje in de Quellijnstraat steeg een rookpluim op, voor de deur van een crèche. De kinderen zijn ondergebracht in het kantoor van de PvdA in dezelfde straat. Volgens PvdA-woordvoerder Ieteke Schouten gaat het om 17 kinderen. De brandweer heeft de brand geblust.

Noodaggregaat
Het Rijksmuseum werd ook getroffen door de storing. Volgens een woordvoerder van het museum zijn de kunstwerken niet in gevaar, omdat een noodaggregaat de veiligheid garandeert.

null Beeld Floris van Raaijen
Beeld Floris van Raaijen
null Beeld -
Beeld -

Wel waren de zalen donker, waardoor de bezoekers moesten worden geëvacueerd. Er waren 1500 bezoekers in het pand. De evacuatie verliep volgens de zegsvrouw rustig. Het museum verwacht voorlopig nog niet open te kunnen. Wie zijn kaartje nog heeft mag op later moment terugkomen.

"We waren net binnen toen het gebeurde. Bij de Nachtwacht was het grote licht al uit, er brandde alleen noodverlichting," zeggen scholieren uit Den Haag. "In andere zalen was nog wel licht, maar toch moesten we naar buiten. Niemand wist wat er aan de hand was, het was een beetje chaos, maar niet hysterisch.''

Een toerist uit het Italiaanse Bologna ging tevergeefs naar het Rijksmuseum. Hij kwam voor een dichte deur te staan. "Ik dacht: ik ga naar een land waar alles goed geregeld is. Het is een troost dat het hier soms ook een rommeltje is.''

Pinnen
Andere musea op het Museumplein hebben geen last van de storing. Het Allard Pierson Museum op de Oude Turfmarkt ondervindt wel problemen. Het museum laat weten de hele dag dicht te blijven.

De sfeer in de Vijzelstraat was gelaten. "Je kunt geen koffie meer krijgen, je kunt niet pinnen, het licht doet het niet. Wij zitten er middenin,'' aldus Peter Doeswijk, voorzitter van ondernemersvereniging De Vijzel over de winkels in de Vijzelstraat. "Dit verbroedert wel. Iedereen kletst met elkaar, vraagt waar je wel koffie kunt krijgen. Wat moet je anders? Laten we het maar een kleine ramp noemen, het is niets in vergelijking met aardverschuivingen in andere landen. We gaan hier relaxed mee om.''

Tramverkeer
Voor het openbaar vervoer had de storing ook gevolgen: het tramverkeer lag korte tijd stil. Rond 11.30 uur reed ongeveer de helft van de tramlijnen weer de normale route. Alleen de lijnen die het getroffen gebied in De Pijp doorkruisen, rijden nog niet doordat er geen stroom op de bovenleiding staat. De metro bleef tijdens de stroomstoring gewoon in bedrijf.

null Beeld David van Unen
Beeld David van Unen
Café Mulder Beeld anp
Café MulderBeeld anp
null Beeld Lorianne van Gelder
Beeld Lorianne van Gelder

Schadevergoeding

Als een storing langer dan vier uur duurt, heeft de klant recht op compensatie, zo is te lezen op de website van Liander. De gedupeerde hoeft daarvoor zelf niets te doen. Wie vier uur of langer zonder elektriciteit zit, krijgt binnen tien weken automatisch 35 euro, voor elke vier uur erbij wordt 20 euro extra gestort. Mensen die schade hebben opgelopen, kunnen die onder voorwaarden claimen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden