Stroomstoring in Amsterdam voorbij, treinverkeer komt langzaam op gang

Grote delen van Noord-Holland zijn vanmorgen getroffen door een stroomstoring. Inmiddels zijn alle huishoudens in Amsterdam weer aangesloten op het net en komt ook het treinverkeer weer op gang. 

Gestrande reizigers op Amsterdam Centraal. Beeld anp
Gestrande reizigers op Amsterdam Centraal.Beeld anp

Een grote stroomstoring heeft vandaag ongeveer 1 miljoen huishoudens in Noord-Holland getroffen. De grote stroomstoring had volgens netbeheerder TenneT een technische oorzaak en was het gevolg van een bijzondere samenloop van omstandigheden.

Als gevolg van de storing moest Schiphol lange tijd inkomende vluchten weigeren en lag ook het vertrekkende verkeer nagenoeg plat. Systemen voor inchecken en bagage-afhandeling werkten niet.

Het treinverkeer in delen van Noord-Holland kwam stil te liggen en in Amsterdam kwamen metro's en trams stil te staan. Ook vielen verkeerslichten uit en kwamen mensen vast te zitten in liften. Volgens de gemeente hebben zich, voor zover bekend, geen ernstige incidenten voorgedaan in de stad.

Onderzoek aangekondigd
Om kwart voor drie vanmiddag was de storing in Amsterdam voorbij, maar de chaos op het spoor hield nog een tijdje aan. Ook Schiphol had meer tijd nodig om weer op volle toeren te draaien.

De oorzaak van de storing lag in het hoogspanningsstation Diemen. Dit station is 'dubbel uitgevoerd', wat betekent dat als de ene helft van het station uitvalt, de andere helft automatisch het elektriciteitstransport overneemt. Bij een omschakeling in verband met werkzaamheden zijn beide helften vrijdagochtend kort gekoppeld geweest. Dat is een gebruikelijke procedure.

Om 09.37 uur is er vermoedelijk kortsluiting opgetreden in het hoogspanningsstation, waarna beide helften automatisch zijn uitgeschakeld. Deze beveiliging is bedoeld om bij een kortsluiting te voorkomen dat er meer componenten kapot gaan, vergelijkbaar met de zekeringen in de meterkast thuis.

De Tweede Kamer heeft gevraagd om opheldering van het kabinet, minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) heeft een onderzoek aangekondigd. Volgens hem is het goed om snel te kijken naar de storing, die hij 'ongekend groot' noemde, en de gevolgen ervan.

TenneT heeft inmiddels een intern onderzoek opgestart naar de oorzaak van de storing en daarnaast technisch adviseur DNV GL gevraagd onmiddellijk een extern onderzoek te doen.

Horeca
Veel studenten van de Amsterdamse universiteiten UvA en VU die vrijdag tentamen zouden doen, moeten dat op een ander moment doen. In verband met de stroomstoring annuleerden de UvA en de VU tentamens op meerdere faculteiten en locaties.

Ook diverse horecabedrijven hadden te lijden onder de stroomstoring in Noord-Holland. Brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) kreeg diverse meldingen van horecazaken over problemen. 'De horeca heeft er absoluut last van gehad', liet een woordvoerder weten.

Ook staalfabrikant Tata Steel IJmuiden werd getroffen door de storing, maar die heeft volgens het concern niet geleid tot onveilige situaties. Volgens de NPO hebben de radio- en tv-uitzendingen tijdens de storing op noodstroom gewerkt, maar lagen de websites wel enige tijd plat.

Lees hieronder alle updates terug:

Gestrande reizigers op Amsterdam Centraal. Beeld anp
Gestrande reizigers op Amsterdam Centraal.Beeld anp
Medewerkers van Tennet staan bij een verdeelstation in Diemen. De grote stroomstoring in Noord-Holland werd veroorzaakt door een defect in dit hoogspanningsstation. Beeld anp
Medewerkers van Tennet staan bij een verdeelstation in Diemen. De grote stroomstoring in Noord-Holland werd veroorzaakt door een defect in dit hoogspanningsstation.Beeld anp
Gestrande reizigers op Utrecht Centraal. Beeld anp
Gestrande reizigers op Utrecht Centraal.Beeld anp

Schiphol is sinds het middaguur weer in gebruik voor zowel inkomende als uitgaande vluchten, maar draait nog niet op volle toeren. Dat meldt een woordvoerster. Hoe lang het gaat duren voor alles weer normaal functioneert, kon zij niet aangeven.

Schiphol kon nog niet aangeven hoeveel vluchten hinder hebben ondervonden van de storing. 'Dat zijn we nog aan het inventariseren', aldus de woordvoerster. KLM, de grootste gebruiker van de luchthaven, liet eerder al weten twintig vluchten te hebben geannuleerd.

Een woordvoerder van KLM liet weten dat nog eens enkele tientallen toestellen een vertraging van één à twee uur hebben opgelopen. 'Wij werken er keihard aan om de overlast voor onze passagiers tot een minimum te beperken', zei hij.

Het treinverkeer in Noord-Holland komt langzaam weer op gang, meldt NS-woordvoerder Bartho Boer. Treinreizigers moeten nog wel rekening houden met vertragingen. Check NS.nl voor actuele vertrektijden.

Er hebben tijdens de stroomstoring 'voor zover bekend' geen ernstige incidenten plaatsgevonden in Amsterdam. Dat laat de gemeente weten. 'Uit een inventarisatie door de veiligheidsregio bij ziekenhuizen, huisartsenposten en verpleeg- en verzorgingshuizen in de regio is gebleken dat zich daar ook geen noemenswaardige problemen hebben voorgedaan. Het algemene beeld is dat het rustig is gebleven in de stad.'

Hoewel de stroomvoorziening in grote delen van Noord-Holland en Flevoland weer is hersteld, ondervindt de NS nog steeds grote problemen door de stroomstoring. 'Wij hebben de afgelopen uren nog geen betrouwbare stroomvoorziening gehad', legt woordvoerder Bartho Boer uit. 'Voor huishoudens is dat niet zo'n probleem, maar wij kunnen dan onmogelijk rijden. Als we treinen laten rijden, moeten we er zeker van zijn dat ze ook op de plek van bestemming aankomen en niet weer halverwege stranden.'
Boer kan geen indicatie geven van wanneer de treinen weer gaan rijden. 'Er wordt achter de schermen hard gewerkt om alles weer op gang te krijgen. De verwachting is dat er in de komende uren wel weer wat treinen kunnen gaan rijden, maar reizigers moeten ook in de avondspits nog rekening houden met uitgevallen en vertraagde treinen.'

null Beeld anp
Beeld anp

Laatste update van onze drukkerij: de kranten zijn tóch gewoon in Amsterdam gedrukt. Wel met enige vertraging, dus abonnees moeten er rekening mee houden dat de krant vandaag later in de brievenbus ligt dan normaal. Onze excuses hiervoor! Digitaal is de krant natuurlijk al wel te lezen.

De stroomstoring in Amsterdam is voorbij. Volgens een woordvoerder van netbeheerder Liander heeft iedereen in de stad weer spanning. Ook in de rest van Noord-Holland en in Flevoland is de storing nagenoeg voorbij.

Het openbaar vervoer in Amsterdam is weer op gang gekomen. Trams reden al een tijdje, en ook metro's rijden nu bijna allemaal weer volgens dienstregeling.

Op het spoor is het nog wel een chaos. Rond Amsterdam is nog steeds geen treinverkeer mogelijk. 'Gelet op de omvang van de storing kunnen wij niet exact aangeven hoe lang deze situatie gaat duren', schrijft de NS op de eigen website. 'Zeker is dat onze reizigers in dit gebied hier de rest van de dag hinder van ondervinden. Er wordt gewerkt aan een opstart maken van onze dienstregeling. Dit is een enorme complexe operatie: materieel en personeel staat op dit moment niet op de juiste plekken.'

Door de stroomstoring vrijdag zijn circa 1 miljoen huishoudens getroffen. Dit maakte netbeheerder Liander bekend.

In Amsterdam mogen treinreizigers gebruik maken van de metro. Verder zet NS bussen in om zoveel mogelijk reizigers naar hun bestemming te brengen.

Ds. Coen Wessel, predikant in Hoofddorp, moest door de stroomstoring voor het eerst in 25 jaar zijn preek voor zondag weer ouderwets met de hand schrijven. Hij stuurde ons onderstaande foto in.

Heb je zelf een foto van de stroomstoring? Mail hem naar ons op internet@parool.nl. Meer foto's vind je hier.

null Beeld Coen Wessel
Beeld Coen Wessel

Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie laat onderzoek doen naar de stroomstoring.

Volgens hem is het goed om snel te kijken naar de storing die hij 'ongekend groot' noemde en de gevolgen ervan. 'Je zult altijd zien dat er lessen uit moeten worden getrokken. We gaan er snel naar kijken om te voorkomen dat zoiets nog een keer gebeurt.'

Van der Steur zei dat de overheidssite crisis.nl meteen in actie is gekomen en dat er extra agenten de straat op zijn gegaan om de veiilgheid te waarborgen.

Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie. Beeld anp
Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie.Beeld anp

Inmiddels komt ook het metroverkeer in Amsterdam weer op gang. Reizigers moeten volgens vervoersbedrijf GVB nog wel rekening houden met vertraging.

Het treinverkeer rond Amsterdam ligt nog steeds plat. 'Gelet op de aard en omvang van de storing kunnen wij niet exact aangeven hoe lang deze situatie gaat duren, zeker is dat onze reizigers in dit gebied hier de rest van de dag hinder van ondervinden', aldus de NS.

Schiphol is sinds het middaguur weer in gebruik voor zowel inkomende als uitgaande vluchten, maar draait nog niet op volle toeren.

Dat heeft een woordvoerster van de luchthaven vrijdag gezegd. Hoe lang het gaat duren voor alles weer normaal functioneert, kon zij niet aangeven.

Schiphol kon nog niet aangeven hoeveel vluchten hinder hebben ondervonden van de storing. 'Dat zijn we nog aan het inventariseren', aldus de woordvoerster. KLM, de grootste gebruiker van de luchthaven, liet eerder al weten twintig vluchten te hebben geannuleerd.

null Beeld epa
Beeld epa

De Tweede Kamer wil zo snel mogelijk opheldering van het kabinet over de grote stroomstoring.

De VVD noemt de storing 'bijzonder zorgelijk'. VVD-Kamerlid André Bosman: 'Wat is de oorzaak en hoe kunnen we het in de toekomst voorkomen?' De storing zorgt voor 'flinke problemen in de samenleving' en de gevolgen voor de infrastructuur zijn enorm. 'Hoe stabiel is het netwerk?', vraagt Bosman zich af.

Zijn collega-Kamerlid Jan Vos van de PvdA noemt de storing 'ernstig'. Maar hij wijst er ook op dat de Nederlandse stroomvoorziening in vergelijking met andere landen 'heel goed' is. Hij wil eerst weten wat er aan de hand is voordat hij in de politiek actie gaat ondernemen.

Thijs Post stuurt ons een foto vanuit het Amstelgebouw, waar hij een tijdje vast heeft gezeten in de lift.

null Beeld Thijs Post
Beeld Thijs Post

Het metroverkeer in Amsterdam wordt weer opgestart. De eerste metrostellen rijden naar verwachting rond 13.00 uur weer, zei een woordvoerder van vervoersbedrijf GVB.

Het kan nog weken, zo niet maanden duren voordat bekend is waarom het relatief lang duurde voordat de stroomvoorziening na een storing in een hoogspanningsstation weer op gang kwam. Dat liet een woordvoerder van Netbeheer Nederland weten aan het ANP.

Treinreizigers moeten de komende uren nog rekening houden met grote vertragingen. Op Twitter laat NS-woordvoerder Bartho Boer weten dat het maximale aantal bussen is besteld, maar dat dat nooit voldoende zal zijn voor alle reizigers.

Op het Amstel Station wordt omgeroepen dat reizigers het station moeten verlaten, maar dat schijnt een bandje van het GVB te zijn.

Liander denkt nog 2 uur nodig te hebben om alle postcodes weer aan te sluiten. Vrijwel alle trams rijden weer, het metroverkeer ligt nog wel stil.

Het netwerk van T-Mobile heeft flink te lijden onder de stroomstoring in Noord-Holland. Rond het middaguur werkte 70 procent van de masten in de regio niet meer. Naar verwachting zullen de overige locaties de komende uren uitvallen vanwege de maximale batterijduur van één tot drie uur. 'Dit betekent dat er niet meer kan worden gebeld en dat er geen gebruik kan worden gemaakt van internet', aldus de onderneming.

Liander meldt op Twitter dat het grootste deel van het getroffen gebied weer stroom heeft. Alleen rondom Vijfhuizen en Amsterdam-Zuidoost wordt nog aan herstel gewerkt.

Voor iedereen die zich zorgen maakte over de vrimibo:

De stroom in de verkeerscentrale in Velsen van Rijkswaterstaat is weer terug. Dat liet een woordvoerster van Rijkswaterstaat weten aan het ANP. Het overgrote deel van de matrixborden boven de snelwegen werkt daardoor weer zoals het hoort. Een klein aantal moet nog met de hand bediend worden omdat deze afhankelijk zijn van stroom via lokale elektriciteitskastjes, waar de storing nog niet is opgelost.

Op Schiphol en Amsterdam Centraal zijn duizenden reizigers gestrand door de stroomstoring.

Op Schiphol staan lange rijen bij de incheckbalies. Beeld anp
Op Schiphol staan lange rijen bij de incheckbalies.Beeld anp
Ook de informatieborden op Schiphol werkten niet meer. Beeld anp
Ook de informatieborden op Schiphol werkten niet meer.Beeld anp
Gestrande reizigers op Amsterdam Centraal. Beeld anp
Gestrande reizigers op Amsterdam Centraal.Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp

Mededeling voor onze abonnees: door de stroomstoring in onze drukkerij wordt Het Parool vandaag mogelijk later bezorgd dan u van ons gewend bent. Onze excuses voor het ongemak.

Stadsdeel Oost meldt dat de stroomstoring aldaar voorbij is en dat het loket weer opengaat.

Op het Media Park in Hilversum komt de stroomvoorziening weer op gang. Volgens een woordvoerster van de NPO hebben de radio- en televisieuitzendingen tijdens de storing op noodstroom gewerkt, maar lagen de websites wel enige tijd plat. Die worden nu weer opgestart.

Schiphol heeft weer stroom, maar nog niet alle systemen functioneren normaal. Dat heeft een woordvoerster gezegd tegen het ANP. Het vliegverkeer blijft voorlopig nog ontregeld. 'We zijn langzaam weer aan het opstarten', aldus de zegsvrouw. Het is volgens haar nog onduidelijk hoeveel vliegtuigen door de storing hebben moeten uitwijken naar andere vliegvelden. Evenmin heeft de luchthaven informatie over het aantal vertrekkende vluchten dat vertraging oploopt.

Een woordvoerster van KLM liet weten dat de luchtvaartmaatschappij voor de komende uren twintig vluchten heeft moeten annuleren. Ook bij het hoofdkantoor van het bedrijf in Amstelveen is de stroom uitgevallen. De klantenservice is wel bereikbaar via social media, maar het callcenter ligt eruit.

Ondertussen roept de gemeente iedereen op 'gezond verstand te gebruiken'.

Schiphol ligt nog plat, er zijn geen aankomende en vertrekkende vluchten. Alle vluchten wijken uit naar andere vliegvelden. Volgens een woordvoerder gaat het gaat om 'tientallen vluchten'. Er wordt met man en macht gewerkt om delen van Schiphol weer aan te sluiten, maar dat is nog niet gelukt; op Schiphol-Oost is alle stroom nog weg. Dit zal tot laat vandaag gevolgen hebben voor het vliegverkeer, in de vorm van vertragingen en gecancelde vluchten. Schiphol kan nog geen prognose geven over wanneer er weer stroom is.

Op het Centraal Station zijn duizenden reizigers gestrand door de stroomstoring. Bij de taxistandplaats staan lange rijen.

Op de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de UvA gaan tentamens vandaag niet door vanwege de stroomuitval.

Albert Heijn heeft meerdere filialen in Amsterdam gesloten, omdat de kassa's en automatische deuren niet werken door de stroomuitval. Dat zegt woordvoerder Danja Hoogkamer. Om welke winkels het precies gaat, is niet duidelijk.

Op Schiphol is het nog steeds één grote chaos door de stroomuitval.

Rond het Museumplein is een verkeerschaos ontstaan door stilstaande trams.

null Beeld Bien Borren
Beeld Bien Borren
null Beeld Bien Borren
Beeld Bien Borren

Tennet meldt dat de stroomvoorziening weer op gang komt. Dat melden ook verschillende Twitteraars.

Ook in het buitenland is de enorme stroomstoring in het nieuws.

Het gebouw van de rechtbank in Amsterdam aan de Parnassusweg is ook getroffen door de stroomstoring. De rechtbank zelf is telefonisch onbereikbaar, maar volgens advocaten op Twitter gaan zittingen door als dat kan. Een van hen twittert: 'Grote stroomstoring rechtbank Amsterdam. Zo zitting, maar nu weet men niet in welke cel mijn cliënt zit. Staat in de computer...'

Het verkeer in Noord-Holland krijgt het advies goed op de weg te letten nu bijna alle verkeerslichten zijn uitgevallen. Dat meldt de VerkeersInformatieDienst. Rijkswaterstaat is in de verkeerscentrale Velsen overgeschakeld op noodstroom. De kruisen boven de weg moeten handmatig worden bediend vanuit de centrale.

Het AMC is overgegaan op noodstroom. 'Mensen die nu in de operatiekamer liggen, worden geopereerd, maar er worden geen nieuwe operaties opgestart. Spoedeisende hulp is alleen open voor de acute gevallen', zegt woordvoerder Edith van Rijs. Het VUmc draait ook op noodstroom en adviseert patiënten met een afspraak op de polikliniek om een nieuwe afspraak te maken.

Een locatie van de UvA op het Science Park wordt ontruimd, omdat de noodvoorziening niet werkt.

Ook de drukkerij van Het Parool heeft geen stroom. Liefhebbers van ons nieuws op papier hoeven zich echter geen zorgen te maken: de krant wordt vandaag elders gedrukt.

Het vliegverkeer rond Schiphol is volledig stil komen te liggen, zegt een woordvoerder tegen Het Parool. Vluchten die op het punt stonden om te vertrekken kunnen nog wel weg. KLM-vluchten kunnen niet meer vertrekken omdat de printers niet meer werken. De terminal loopt inmiddels vol omdat de apparatuur is uitgevallen.

Een deel van het openbaar vervoer in Amsterdam ligt plat. Vooral aan de buitenranden van de stad ligt alles stil, zegt een woordvoerder van vervoersbedrijf GVB. Ook alle metro's zijn gestrand, maar wel aan perrons zodat de reizigers eruit kunnen. In het centrum is nog wel wat stroom, waardoor sommige trams kunnen doorrijden.

De politie Gooi- en Vechtstreek vraagt het publiek om de stroomstoring in Noord-Holland niet te melden op het alarmnummer 112. 'Dit om overbelasting van het netwerk te voorkomen', laat het korps weten op Twitter.

Het OLVG-ziekenhuis had te maken 'met een kleine stroomdip' maar hoefde niet over te schakelen op noodstroom. 'De IC-patiënten lagen niet als vissen op het droge.'

De Amsterdamse brandweer moest vanmorgen assisteren bij enkele 'llftinsluitingen' maar had net als de politie geen meldingen gekregen van grote problemen of ongevallen.

In grote delen van Noord-Holland heeft de Rabobank de vestigingen gesloten door de stroomstoring. De bank zegt op Twitter te hopen de klanten weer snel van dienst te kunnen zijn.

De ontnemingszaak tegen Willem Holleeder, die vandaag zou worden behandeld in de rechtbank van Haarlem, gaat niet door vanwege de stroomstoring.

Ondanks dat de stroomstoring op Schiphol weer voorbij is, staan overal lange rijen.

De Amsterdamse politie heeft alle medewerkers opgeroepen de straat op te gaan, onder meer om het verkeer in goede banen te leiden op plaatsen waar verkeerslichten uit zijn gevallen. Ook moeten ze voorkomen dat er wordt ingebroken in gebouwen waar alarmen het niet meer doen.

De stroomstoring is veroorzaakt door een defect in een hoogspanningsstation in Diemen. Dat meldt netbeheerder Tennet. Medewerkers zijn ter plaatse om te onderzoeken wat de precieze oorzaak is. 'Als we dat weten, kunnen we ook zeggen hoe lang het gaat duren voordat de grote stroomstoring is verholpen', aldus een woordvoerder. Het hoogspanningsstation in Diemen levert volgens hem normaal gesproken 380 kilovolt.

Door de stroomstoring rijden in delen van Noord-Holland ook geen treinen. Zo rijden van en naar Schiphol geen treinen. De stroom is uitgevallen van Alkmaar tot Hilversum. Boven Utrecht/Leiden en in de Flevopolder rijden geen treinen, aldus de NS.

De Amsterdamse beurs heeft geen last van de stroomstoring, die grote delen van Noord-Holland heeft getroffen. 'Alles draait hier normaal, op gewone elektra', aldus een woordvoerster.

Ook op Schiphol had vanochtend korte tijd last van de stroomstoring. Bagagebanden, de paspoortcontrole, winkels - alles lag stil. 'Maar nu draait alles weer', zegt een woordvoerder tegen het ANP. Ze kon niet aangeven of de storing verdere gevolgen heeft gehad voor bijvoorbeeld de afhandeling van passagiers en bagage of het vliegverkeer.

In de hele stad zijn metro's en trams uitgevallen. Het GVB laat weten nu te onderzoeken op welke plekken de storing zich precies voordoet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden