Stroomslurpers aan banden

AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam legt een strengere energienorm op aan stroomslurpende datacenters die zich in de hoofdstad willen vestigen. Volgens de gemeente kunnen deze 'datahotels' veel zuiniger met stroom omspringen dan de huidige normen voorschrijven.Amsterdam vormt een belangrijk knooppunt in de wereld voor internetverkeer. De Amsterdamse datacenters vormen de ruggengraat van internet. Zij dragen met hun stroomverbruik voor zes procent bij aan de totale uitstoot van CO2 van Amsterdamse bedrijven.

Zonder ingrijpen zal dit stroomverbruik meer dan acht procent per jaar groeien.

De gemeente Amsterdam wil met zijn energiebeleid veel verder gaan dan de energieafspraken die minister Frank Heemskerk heeft gemaakt met de ict-sector.

Volgens Patrick Teunissen van de Dienst Milieu en Bouwtoezicht van de gemeente mag Amsterdam de energiebesparing opleggen aan stroomslurpers. ''De Wet Milieubeheer staat ons toe maatregelen op te leggen, zolang die binnen vijf jaar kunnen worden terugverdiend door het bedrijfsleven.''

Het energieverbruik van de datahotels is de afgelopen paar jaar vertienvoudigd, van een halve kilowatt per kast tot vijf kilowatt. De warmte die de computers veroorzaken jaagt ook de kosten voor koeling van het computerpark op.

Amsterdam heeft zich voorgenomen de CO2-uitstoot veertig procent te verminderen over de periode 1990 tot 2025. Daarmee gaat de gemeente een stapje verder dan het rijk, dat inzet op dertig procent minder CO2.

Amsterdam weet zich met zijn strengere aanpak gesteund door nieuw onderzoek van het Energie Centrum Nederland. Daaruit blijkt dat kantoren en datahotels nu al genoeg mogelijkheden hebben om jaarlijks meer dan 22 procent te besparen op hun energiegebruik.

Deze nieuwe inzichten leidden er onlangs toe dat één bouwaanvraag voor een nieuw datahotel werd afgewezen. Volgens Teunissen moest het bedrijf zijn energieverbruik fors verminderen om te mogen bouwen.

Amsterdam bindt het stroomverbruik van datahotels voortaan aan een strengere norm, die weergeeft hoe efficiënt een bedrijf omgaat met zijn energie. Dit energielabel heet EUE, ofwel energy usage effectiveness.

Sommige datacenters scoren op de EUE-schaal het belabberde cijfer van 1,8. Amsterdam heeft besloten de norm flink te verlagen, tot 1,3. Dit komt neer op een verbetering van de energie-efficiëntie met 38 procent.

In de afgewezen bouwaanvraag ging het om een datahotel met een EUE-score van 5,5. Theunissen vindt dat 'niet meer van deze tijd'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool.nl.