Stroom blijft uit in Vluchtgarage

De groep uitgeprocedeerde asielzoekers mag voorlopig in de gekraakte garage Kralenbeek blijven, maar het stadsdeel Zuidoost zal geen voorzieningen treffen om het pand bewoonbaar te maken.

Beeld Amaury Miller

Dat is de uitkomst van een urenlange vergadering van de deelraad over het lot van ruim vijftig voormalige bewoners van het Vluchtkantoor die vorige week in Zuidoost zijn neergestreken. De leegstaande garage naast de flat Kralenbeek is eigendom van het stadsdeel, staat op de nominatie voor sloop en werd tot voor kort onder meer gebruikt voor kerkdiensten.

De oppositie eiste op initiatief van de ChristenUnie dat het stadsdeel het gekraakte kantoorpand binnen twee dagen zou voorzien van elektriciteit, warm water en sanitair. Ook zouden de bewoners de verzekering moeten krijgen dat zij tot eind maart in de garage kunnen blijven wonen. Ook de andere oppositiepartijen drongen aan op hulp, in elk geval tijdens de wintermaanden.

Stadsdeelvoorzitter Tjeerd Herrema sprak van een 'kampioenschap humaan zijn'. Wel deed de toezegging dat het pand niet op korte termijn zal worden ontruimd, al zal het stadsdeel wel aangifte doen van huisvredebreuk. Ontruiming blijft een optie.

Van het regelen van voorzieningen voor de groep kon volgens Herrema geen sprake zijn. Hij verwees naar de tijdelijke opvang die de gemeente voor de groep heeft geregeld in de Havenstraat. 'Nog voor die pilot goed en wel van start is gegaan vraagt u mij mee te werken aan een nieuwe voorziening die de pilot van de burgemeester volledig onderuit haalt.'

Lees vandaag (18-12) meer in Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden