Stroom asielzoekers in Amsterdam groeit

In Amsterdam melden zich 600 tot 1200 vluchtelingen per maand. Ook de stad merkt dat de stroom asielzoekers toeneemt. Rond politiebureaus en op het station wachten ze tot ze verder kunnen naar het aanmeldcentrum.

Rosanne Kropman
De familie Dajko uit Albanië vannacht in de onderdoorgang op het CS. Maria (38), Arben (40) en hun zoons Emiljano (15) en Ardit (11) zouden vandaag doorreizen naar Ter Apel. Beeld Elmer van der Marel
De familie Dajko uit Albanië vannacht in de onderdoorgang op het CS. Maria (38), Arben (40) en hun zoons Emiljano (15) en Ardit (11) zouden vandaag doorreizen naar Ter Apel.Beeld Elmer van der Marel

Dat de stroom asielzoekers aanzwelt, is ook te merken in Amsterdam. Elke dag melden zich twintig tot veertig mensen bij de politie om asiel aan te vragen. Dit betekent een aanwas van zes- tot twaalfhonderd vluchtelingen per maand. Regelmatig worden ze bivakkerend rondom politiebureaus aangetroffen, waar ze wachten om zich te melden als asielzoeker, bevestigt de politie. Soms gaat het om hele gezinnen.

De meesten zijn afkomstig uit Eritrea en Syrië. Ook in de onderdoorgang van het Centraal Station overnachten geregeld asielzoekers. Door de grote toestroom doet de politie de eerste intake niet meer zelf. De vluchtelingen worden doorgestuurd naar de politiepost op CS, waar ze een treinkaartje krijgen naar Ter Apel in Groningen. In het aanmeldcentrum daar wordt besloten of iemand in aanmerking komt voor een asielprocedure.

Syrië en Eritrea
Dagelijks stuurt de Amsterdamse Vreemdelingenpolitie agenten naar Ter Apel om te helpen bij de verwerking van de aanvragen. Bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst kwamen in juni en juli bijna drieduizend asielaanvragen per maand binnen. Daarvan kwamen ruim duizend uit Syrië en bijna duizend uit Eritrea. Vorig jaar waren het er stukken minder: ruim 1700 in juni, ruim 2000 in juli.

Doordat asielzoekers vaak al familie of vrienden in de stad hebben en doordat Amsterdam zowel per spoor als via Schiphol directe internationale verbindingen heeft, komen juist hier veel aanvragen binnen. Of alle asielzoekers ook in Ter Apel aankomen, is de vraag. Er bestaat een vermoeden dat een deel van hen onderweg in de illegaliteit verdwijnt.

Vandaag (27/08) meer in Het Parool: Op CS wacht het enkeltje Ter Apel

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden