Stroman Marcel Kaatee ook vast

AMSTERDAM - Onder de dertien getrouwen van Willem Holleeder die vanmorgen tegelijk met hem zijn gearresteerd, was ook Marcel Kaatee. De funkgitarist en financieel expert wordt beschouwd als Holleeders vaste stroman.

Via Kaatee beheerde Holleeder zijn grote onroerendgoedbelangen, onder meer op de Amsterdamse Wallen. Kaatee trad daarbij op als directeur en aandeelhouder van een bv die op Holleeders adres zat en hij verscheen met enige regelmaat namens de topcrimineel bij de notaris.

In de jaren dat Holleeder vastgoedmagnaat en ' onderwereldbankier' Willem Endstra afperste, stuurde hij Kaatee ook geregeld naar het kantoor van Endstra aan de Apollolaan in Zuid, om de boeken van Endstra's bv's te controleren en aan de hand van die administratie vast te stellen of en wanneer er nog iets te halen viel.

Marcel Kaatee speelde een sleutelrol in de grote financiële belangen die Holleeder er in stilte op nahield op de Wallen. Het draaide daarbij voornamelijk om flink wat vastgoed uit het voormalige Casa Rosso-imperium, waarvan de automatenhallen aan de Molensteeg 1 en de Buddy Buddy aan de Oudezijds Achterburgwal onderdeel uitmaakten.

Bij die automatenhallen vielen de rechercheurs van de nationale recherche vannacht ook binnen.

Bij het geschuif met al dat vastgoed wasten Endstra en Holleeder, in de tijd dat ze nog compagnons waren, grote bedragen aan criminele winsten wit. Onderling werden hypothecaire ' leningen' verstrekt en er werden miljoenen uitgeleend aan een schimmig maatschappijtje dat kantoor hield in het Caraïbisch gebied: op Anguilla, één van de Britse Maagdeneilanden.

Toen het in september 2002 tot een breuk was gekomen tussen Endstra en Holleeder en de laatste de eerste begon af te persen, viel het vastgoed stukje bij beetje toe aan Kaatee, en dus via hem aan Willem Holleeder. (PAUL VUGTS)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden