Stroeve klimaattop leidt niet tot vastomlijnde doelen

De klimaatconferentie, deze week gehouden in de Poolse hoofdstad Warschau, loopt op zijn eind en nog altijd zijn de ruim 190 aanwezige landen het niet eens over een nieuw akkoord dat de opwarming van de aarde moet tegengaan. In een conceptakkoord dat vrijdag werd gepresenteerd, is alleen een vaag tijdpad beschreven waarin landen hun doelstellingen voor het verminderen van de uitstoot bekend moeten maken.

Een van de deelnemers aan de afsluitende sessie van de klimaattop in Warschau, gisteravond. Beeld reuters
Een van de deelnemers aan de afsluitende sessie van de klimaattop in Warschau, gisteravond.Beeld reuters

Ondanks druk vanuit de Europese Unie en de Verenigde Staten voor een helder tijdsschema werd alleen overeengekomen dat 'ruim voor' de klimaattop in Parijs in 2015 de doelen moeten zijn gesteld. De EU wil al in 2014 duidelijk hebben wat de doelstellingen moeten zijn, maar landen als China willen zich nog niet vastleggen.

Minder streng voor China
Peking meent dat de uitstootregels voor China minder streng moeten worden toegepast, omdat het land niet, zoals industrielanden dat wel hebben gedaan, de economie heeft kunnen opbouwen met fossiele brandstoffen. De EU en de VS willen van de scheiding arm-rijk af, omdat de snelle economische groei van China betekent dat het land niet langer tot de groep ontwikkelingslanden hoort.

De conferentie had eigenlijk gisteren moeten eindigen, maar de verwachting is dat het overleg iets uitloopt. De Nederlandse parlementariër Remco Dijkstra (VVD), vertegenwoordigd op de top namens de Tweede Kamer, had eerder vastgesteld dat de top ronduit stroef verliep. 'Het is het plaveien van de weg naar de top in 2015, waar wel een akkoord op tafel moet komen', aldus Dijkstra.

null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld ap
Beeld ap

Een van de punten waarop het Kamerlid let, is de betrokkenheid van bedrijven. 'Het bedrijfsleven wordt onvoldoende aangesproken, terwijl bedrijven wel een groot onderdeel van de oplossing zijn', stelt de VVD'er. 'Het lijken hier wel gescheiden werelden. De bedrijven zitten zelfs in andere ruimtes dan de onderhandelaars.'

Tegenstelling rijk en arm
Daarin moet verandering komen, want het klimaatfonds dat vanaf 2020 jaarlijks met 100 miljard euro moet worden gevuld, moet voor een deel door bedrijven worden gevuld. Europa en de VS vinden de rekening te groot voor overheden alleen. Landen als China en India vinden juist dat het Westen meer moet bijdragen. 'Je ziet een flinke tegenstelling tussen de rijke en de arme landen', stelt Dijkstra. 'Er wordt hard onderhandeld. Dat snap ik ook wel, want de belangen zijn groot.'

Eerder deze week liep een groep milieuorganisaties weg van de onderhandelingen. Zij vonden dat er onvoldoende vooruitgang werd geboekt. Dat had volgens Dijkstra niet echt effect op de onderhandelingen. 'Er zijn hier 500 organisaties aanwezig en er zijn er een paar opgestapt. Maar er zitten ook nog heel veel partijen aan tafel.'

null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld ap
Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden