Plus

Stripheld Roel Dijkstra trapt na jaren rust weer een balletje

Er is nieuw leven geblazen in de voetbalstrip Roel Dijkstra. Spelertjes van Jong Ajax namen het eerste album in ontvangst.

null Beeld Willem Ritstier en Roelof Wijtsma
Beeld Willem Ritstier en Roelof Wijtsma

Zou in een van hen een Davy Klaassen schuilen? Een Bergkamp of Cruijff misschien zelfs wel. Timo, Bram, Joey en Luc, spelers van het onder 11-team van Jong Ajax, zijn naar stripwinkel Beeldverhaal in de Amsterdamse Bilderdijkstraat gekomen om Thuisfront in ontvangst te nemen, het eerste album van de hervatte Roel Dijkstrareeks.

Houden ze van strips? Zeker, knikken ze driftig. En dan vooral van Donald Duck. Maar Bram houdt ook van Kick Wilstra, zegt hij. Bijzonder wel dat hij als tienjarige die klassieke voetbalstrip uit de jaren vijftig kent. Voetbalstrips zijn sinds Kick Wilstra een traditie in Nederland. Appie Happie, Ronnie Hansen, de Macaroni's, FC Knudde: ze speelden zich allemaal grotendeels af op het voetbalveld.

In stripblad Eppo verscheen tussen 1975 en 1994 Roel Dijkstra. De strip over de sterspeler van FC Leidrecht was zeker in de jaren zeventig populair. 22 albums verschenen ervan.

Toen Eppo na tien jaar afwezigheid in 2009 werd heropgericht, vroegen de lezers meteen om een terugkeer van Roel Dijkstra. Het duurde even voor daar een geschikte tekenaar en scenarist voor waren gevonden.

Jeugdsentiment
Was Roel Dijkstra een jeugdheld voor Willem Ritstier (58) en Roelof Wijt­sma (49), de nieuwe makers van de strip? "Nee!' zegt scenarioschrijver Ritstier, die vorig jaar de Stripschapprijs won, heel beslist.

"Ik houd eigenlijk helemaal niet zo van voetbal. Maar daarmee bevind ik me in het goede gezelschap van tekenaar Jan Steeman en schrijver Andries Brandt, de originele makers van de strip. De echte voetbalscenario's besteedde Brandt zelfs uit aan anderen."

Ritstier zei zes keer nee tegen het aanbod Roel Dijkstra voor Eppo nieuw leven in te blazen. Dat hij de zevende keer wel ja zei kwam doordat toen de samenwerking met tekenaar Roelof Wijtsma bij het aanbod hoorde.

Die groeide wél op met Roel Dijkstra: "Strips en voetbal, dat was waar mijn leven om draaide toen ik jong was. De strip Roel Dijkstra is voor mij puur jeugdsentiment: elk plaatje heb ik opgeslagen."

Is het moeilijk voetballers in actie te tekenen? "Ja, best wel. Het gaat om het vastleggen van het moment suprême. Hoe laat je zien dat iemand keihard schiet? Het meeste doe ik uit mijn hoofd. Soms ga ik zelf voor de spiegel staan of laat ik mijn zoon, die vijftien is en ook gek van voetbal, voor me poseren."

Choreograaf
Lekker is het tekenen van een voetbalstrip ook, vindt Wijtsma. "Je bent als tekenaar van voetbalacties een soort choreograaf. En als het echt lekker gaat, voelt het of ik zelf aan het voetballen ben, dan ben ik een Bergkamp achter de tekentafel."

Vol bewondering kijken de in trainingstenue gestoken spelertjes van Jong Ajax hoe bij het signeren Roelof Wijtsma in hun boeken vlot een Roel Dijkstraatje voor ze tekent. "Wilde u altijd al striptekenaar worden, meneer?"

En als de inkt van de tekeningen is opgedroogd en ze de boeken kunnen dichtslaan: "Kunnen we hier ergens voetballen?"

Willem Ritstier en Roelof Wijtsma: ­Thuisfront.

null Beeld Willem Ritstier en Roelof Wijtsma
Beeld Willem Ritstier en Roelof Wijtsma
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden