'Strijders bezetten parlement van Libië'

Tientallen strijders met zwaar wapentuig houden het Libische parlement in de hoofdstad Tripoli bezet, meldden getuigen donderdag. Oud-rebellen hebben zich gekeerd tegen de benoeming van ministers die volgens hen banden hadden met het oude regime van Muammar Kaddafi.

Libiërs vieren de revolutie Beeld ANP
Libiërs vieren de revolutieBeeld ANP

Auto's met luchtafweergeschut staan opgesteld op de weg die leidt naar het parlement. Eerder deze week bestormden de strijders het parlement ook al. Maar volgens getuigen zijn ze er inmiddels in geslaagd het parlement en andere regeringsgebouwen binnen te komen.

Volgens een correspondent van de BBC zijn sommige strijders gekleed in uniform en anderen in burgerkleding. Ze zouden uit verschillende plekken in Libië komen, onder meer uit Misrata en Tripoli zelf. De militieleden zouden overleg plegen met politici om tot een oplossing te komen. Bewakers bij het parlement zouden de opdracht hebben gekregen niet te vechten met de strijders.

In Libië zijn in juli vreedzame verkiezingen geweest, maar de politieke situatie blijft instabiel. De nieuwe Libische premier Ali Zeidan presenteerde dinsdag zijn regeringsploeg met 32 leden. Het parlement moest er nog zijn goedkeuring over uitspreken, maar weigerde bij vier van de voorgestelde namen haar goedkeuring.

In het door Zeidan voorgestelde kabinet zitten leden van de belangrijke politieke partijen, de liberale Alliantie van Nationale Krachten (NFA) en de islamistische Partij van Rechtvaardigheid en Opbouw. Ook is er bij de samenstelling van het kabinet voor gezorgd dat alle regio's in het sterk verdeelde Libië zijn vertegenwoordigd.

Een belangrijke taak van Zeidan is het herstellen van de eenheid en veiligheid in het land, waar veel milities nog niet zijn ontwapend sinds de opstand tegen en dood van Kaddafi vorig jaar. Ook moet het kabinet ervoor zorgen dat binnen 12 maanden nieuwe verkiezingen zijn georganiseerd op basis van een nieuwe grondwet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden