Strijden voor de VU-hortus

De botanische tuin heeft al sinds 1988 geen educatieve functie meer, maar de grond is van de VU en de universiteit ondersteunt de tuin. Foto ANP/Marcel Antonisse

AMSTERDAM - De hortus van de VU moet wellicht wijken voor de uitbreidingen van de universiteit. Internationaal vermaarde plantendeskundigen, buurtbewoners en studenten protesteren tegen het verdwijnen van dit bijzondere parkje in de Zuidas.

"Dit is echt een goeie plek om even een sigaretje te roken." Fedde Tjepkema heeft net een zware operatie aan zijn aorta gehad en ontvluchtte in zijn rolstoel het ziekenhuis om in de hortus een kopje koffie met een gevulde koek te nuttigen. En sjekkies te draaien, natuurlijk.

Fedde zit samen met zijn broer Sjoerd aan een tafeltje bij de ingang van de hortus. Koffie, thee en fris kosten een euro, en voor een klein prijsje zijn ook allerlei planten te koop. Verderop in de botanische tuin staan de kassen met cactussen en tropische planten tussen bloeiende bomen en struiken. Als het aan het college van bestuur van de Vrije Universiteit Amsterdam ligt verdwijnt dit stukje groen aan de Zuidas.

De universiteit kampt met ruimtegebrek, en de grond in de Zuidas is schaars en kostbaar. Er was al een tijdje sprake van verplaatsing van de hortus, maar in de nieuwste plannen wordt ook sloop als een mogelijkheid gezien. Een woordvoerster van de VU verklaart dat de plaats van de hortus als mogelijkheid wordt gezien voor uitbreiding van het VUmc, maar dat er nog geen knopen zijn doorgehakt. Dit zal voor de zomer gebeuren.

Stans Meyers heeft jarenlang bij de Hortus gewerkt. Om het verdwijnen van de tuin te voorkomen, heeft ze buurtbewoners en enkele internationaal bekende plantendeskundigen opgeroepen bestuursvoorzitter René Smit te mailen met het verzoek de Hortus te behouden. Meyers: "Al twintig jaar hoor ik via via dat Smit de Hortus weg wil hebben." Deze plantendeskundigen hebben hun netwerk gevraagd hetzelfde te doen en het regent mailtjes bij Smit.

De botanische tuin heeft al sinds 1988 geen educatieve functie meer, maar de grond is van de VU en de universiteit ondersteunt de tuin. De sociale functie van de hortus is wel heel groot, zegt hortularis Geralt Joren.
Studenten, buurtbewoners en patiënten van het VUmc komen er graag en vaak. Daarnaast biedt de tuin reïntegratieprojecten en werken er mensen via de reclassering.

Een buurtbewoonster wilde een vriendin opzoeken die in het VUmc ligt, maar was veel te vroeg en besloot even de hortus in te wandelen. "Ik wilde hier altijd al een keer komen kijken, maar het kwam er nooit van. Het is wel een erg fijne plek om even een frisse neus te halen."

Er zijn vijf vaste medewerkers aan de hortus verbonden, maar het meeste werk wordt door de ruim dertig vrijwilligers gedaan. Zoals vutter Bert Kroon, die als bamboeliefhebber ooit een cursus in de hortus volgde om de plant te leren verzorgen. Nu verzorgt hij één keer per week de bamboe en geeft zelf cursussen. Hij vindt het fijn om lekker buiten te werken en onder de mensen te zijn.

Volgende week gaat het personeel van de botanische tuin voor het eerst met het college van bestuur praten over het voortbestaan van de Hortus. Voor Meyers is sloop in ieder geval geen optie. "Dan moet ik mezelf maar aan de tuin vastketenen." (MARLOU VISSER, BIEN BORREN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden