Plus

Strijd tegen gemeente: sommige ADM'ers is het nooit genoeg

De ADM-krakers waren na 21 jaar akkoord met een (tijdelijke) verhuizing naar de slibvelden in Noord. Bij het aanbreken van uur U gooide een groep toch weer de kont tegen de krib. Het is dat ploegje nooit genoeg.

ADM dreigt ontruimd te worden, bewoners staan voor de poort. Beeld Marc Driessen
ADM dreigt ontruimd te worden, bewoners staan voor de poort.Beeld Marc Driessen

De zucht van ergernis was ondanks het kerstreces duidelijk te horen in het stadhuis. Gaan de ADM-krakers nu, terwijl de verhuizing naar Elzenhagen al in gang is gezet, alsnog hun kont tegen de krib gooien? Ja.

Althans, een deel van de kleurrijke gemeenschap die zich in twee decennia had verzameld op het afgelegen en inmiddels lommerrijke terrein aan de Hornweg, diep in het Westelijk Havengebied.

Donderdag, twee dagen nadat de deadline voor de ontruiming dan toch was verstreken, wierp het Mensenrechtencomité van de Verenigde Naties de achtergeblevenen nóg een reddingsboei toe - in hun perceptie.

De VN-club onderzoekt een klacht van een kraker over de alternatieve locatie en vraagt de gemeente het haventerrein niet te ontruimen zolang die exercitie loopt.

Het was voor de hardliners reden alles uit hun handen te laten vallen en de verhuizing per direct te staken. Voor de gelegenheid zetten sommigen VN-blauwhelmen op. Dat hun oude buren al op de slibvelden zijn gaan wonen, maakt ze niet uit.

De wispelturigheid van de krakers roept de vraag op wat ze nu eigenlijk willen. Jarenlang streden ze voor woonruimte. Die hebben ze gekregen, hoewel de rechter de gemeente daartoe niet had verplicht.

Ook in sanitair en elektriciteit is voorzien en het terrein is opgehoogd. De ruimte die de krakers vorderen voor culturele vrijplaatsen is er op de nieuwe stek. Sterker: de verbinding met de rest van de stad die de ADM'ers zeggen te willen, is zo vlakbij de rest van Noord veel beter te maken dan in het oude niemandsland.

Nu tref je in meer anarchistische kringen al snel vijf meningen zodra je drie personen bij elkaar zet, maar de versplintering in de ADM-gelederen lijkt nu definitief.

Waar de groep in elk geval tegenover de buitenwereld en in de laatste demonstratie nog iets van eenheid uitstraalde, lijkt een pluk krakers nu koste wat het kost niet met de gemeente in zee te willen - wat ook geboden wordt.

Voor woonbootbewoners is op de slibvelden geen plek. Zullen zij het laatste verzet leiden? De eerste weken van 2019 zullen het uitwijzen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden