Strijd tegen dubbel paspoort gestaakt

DEN HAAG - Eén paspoort is het beste. Maar als het niet anders kan, mag iemand naast de Nederlandse ook andere nationaliteiten bezitten.Deze kabinetsvisie gaat minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie uitwerken in een wetsvoorstel. Hij heeft hiervoor de steun van een grote Kamermeerderheid van CDA, PvdA, ChristenUnie, SP, SGP en GroenLinks, bleek tijdens een debat in de Tweede Kamer.

De VVD en PVV zijn tegen. Er zijn volgens hen te veel uitzonderingen mogelijk. Daardoor bezitten te veel mensen een dubbel paspoort, zeggen zij. PVV en VVD willen één nationaliteit.

Op dit moment telt Nederland ruim een miljoen mensen met naast de Nederlandse ook een andere nationaliteit, bijvoorbeeld de Marokkaanse of Turkse. ''Dat miljoen is een aantal waaruit je kunt afleiden dat er niet veel problemen zijn. Zij leveren op allerlei manieren hun bijdrage aan de Nederlandse maatschappij,'' aldus Hirsch Ballin.

Sommige landen staan niet toe dat hun onderdanen hun nationaliteit laten vallen, zoals Marokko. Nederland probeert dat via overleg te veranderen, maar tot op heden zonder succes, aldus Hirsch Ballin. Ook met Turkije overlegt het kabinet. Ankara benadeelt onderdanen bij het erfrecht als ze hun nationaliteit opzeggen.

Een jaar geleden eindige het debat over inperking van de dubbele nationaliteit (aan de hand van een voorstel van oud-VVD-minister Rita Verdonk van Vreemdelingenzaken) in tumult. De PVV eiste destijds het vertrek van de PvdA-staatssecretarissen Aboutaleb en Albayrak, omdat beiden naast hun Nederlandse nog een tweede nationaliteit bezitten: Aboutaleb ook de Marokkaanse, Albayrak de Turkse. Hun loyaliteit aan Nederland zou in het gedrang kunnen komen, oordeelde de PVV toen.

PVV-Kamerlid Sietse Fritsma hamerde ook gisteren weer op een beroepsverbod voor mensen met een dubbele nationaliteit. Zij mogen van zijn partij geen politieke (wethouder, minister) of vertrouwelijke (militair, agent) functies vervullen. Niemand steunt de PVV daarin.

Het huidige kabinet heeft het oude voorstel van Verdonk ingetrokken en komt nu met nieuw beleid. Bij naturalisaties op de Antillen en Aruba wordt voortaan kennis van het Nederlands geëist. Buitenlanders die hier als kleuter zijn gekomen, wordt gevraagd bij naturalisatie de oude nationaliteit op te geven. Dat gebeurde tot nu toe niet. Terroristen kan het Nederlanderschap worden ontnomen.

Verdonk, die nu alleen een fractie vormt, was gisteren niet bij het debat over de nationaliteiten aanwezig. Volgens een medewerkster is ze erg druk met het opzetten van haar beweging Trots op Nederland.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden