Strijd om spaarder is losgebroken

EINDHOVEN - Banken zijn een offensief gestart om spaarders te trekken. De kritische consument profiteert door een hogere rente op spaarrekeningen.De spaaroorlog is opgelaaid door renteverhogingen bij ASN Bank en een nieuwe spaarvorm van beleggersbank Alex. ASN verhoogde enkele weken geleden de rente op de belangrijkste spaarrekening met een kwart procent naar 4,25 procent.

De Postbank biedt sinds kort een nieuw spaarproduct, waarbij consumenten vier procent rente kunnen krijgen. De eerste drie maanden is de rente zelfs 4,5 procent. Voorwaarde is wel dat er minimaal twintigduizend euro op de rekening staat. Tot voor kort was de hoogste rente bij de Postbank nog 3,4 procent.

ABN Amro heeft vorig jaar al een spaarrekening geïntroduceerd die veel rente oplevert als het geld een jaar wordt vastgezet. Kort geleden is de rente verhoogd naar 4,1 procent. Beleggingsbank Alex, onderdeel van het beursgenoteerde Binck, introduceerde een nieuwe spaarrekening met 3,8 procent rente.

Vergelijkingssite Independer constateert een verhoogde belangstelling van consumenten voor sparen. ''Langzaam begint bij hen het besef door te dringen dat grote banken jarenlang stelselmatig de rente te laag hebben gehouden,'' zegt directeur Edmond Hilhorst.

Nog altijd houden bijvoorbeeld Rabobank en ING vast aan een maximale rentevergoeding van 3,4 procent op hun internetspaarrekeningen. De rente bij de Rabo, die 35 procent van de nationale particuliere spaarmarkt in handen heeft, is niet onvoorwaardelijk. Het tarief geldt voor het laagste saldo tijdens een kalenderkwartaal.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden