Strijd om presidentschap Iran begonnen

De campagne voor de presidentsverkiezingen in Iran is vrijdag losgebarsten. Er doen acht kandidaten mee die in het Westen allen als conservatieve hardliners bekendstaan. De verkiezingen vinden plaats op vrijdag 14 juni.

null Beeld getty
Beeld getty

Eén van de kandidaten, Hassan Ruhani, roerde zich vrijdag. Hij deelde mee dat hij bereid is compromissen te sluiten met de westerse wereld in het conflict over het Iraanse atoomprogramma. 'We kunnen niet serieus van een vooruitgang spreken als we internationaal geïsoleerd zijn", zei Ruhani, die in Iran bekendstaat als een gematigde geestelijke. Hij wil tegemoetkomingen doen als onderdeel van diplomatie.

De afgelopen weken vielen oud-president Akbar Hashemi Rafsanjani en Esfandiar Rashim Mashaie, het vroegere hoofd van het bureau van president Mahmoud Ahmadinejad, af. Een speciale raad van geestelijken en juristen die de kandidaten keurde, wees hun kandidatuur af.
Het hoofdthema van de verkiezingen is de economische crisis in het land. Die is ontstaan door de sancties die de internationale gemeenschap Iran heeft opgelegd. Het Westen verdenkt Iran ervan in het geheim een kernwapen te bouwen. Het land ontkent en zegt het nucleaire programma te willen gebruiken om kernenergie op te wekken voor civiele doeleinden.

John Kerry, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, heeft er een hard hoofd in dat door een nieuwe Iraanse president de kerndreiging uit het land minder wordt. Dat zei hij vrijdag tijdens een gezamenlijke persconferentie met zijn Duitse collega Guido Westerwelle. 'Met elke maand wordt de dreiging groter', zei Kerry.

Vrijdagavond werd het eerste tv-debat op de Iraanse staatstelevisie tussen de presidentskandidaten uitgezonden. Het 4 uur durende debat ging vooral over de economie. De standpunten van alle kandidaten kwamen redelijk met elkaar overeen. De toon was vriendelijk.

Het achttal bleef in hun ideeën redelijk vaag. Iedereen vindt het noodzakelijk dat Iran minder afhankelijk wordt van olie, lokale fabrikanten hebben meer ondersteuning nodig en de coördinatie van het economische beleid moet verbeteren. Niemand ging echter in op hoe dit bereikt moet worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden