'Stresstest' stelt gerust

De gedetailleerde resultaten werden gisteren bekendgemaakt door minister Timothy Geithner van Financiën. Foto EPA Beeld
De gedetailleerde resultaten werden gisteren bekendgemaakt door minister Timothy Geithner van Financiën. Foto EPA

WASHINGTON - Wall Street en Washington kunnen voorlopig opgelucht ademhalen: bij de zogeheten stresstest van de negentien grootste banken van de Verenigde Staten zijn niet nog meer lijken uit de kast komen vallen.

Optimisten zien in de meevallende resultaten zelfs 'een keerpunt' voor de financiële crisis. De gedetailleerde resultaten werden gisteren bekendgemaakt door minister Timothy Geithner van Financiën. Tien van de negentien banken moeten meer kapitaal en reserves vergaren om eventuele verdere economische tegenspoed te kunnen doorstaan. Bank of America heeft 33,9 miljard dollar nodig, Citigroup 5,5 miljard en Wells Fargo 13,7 miljard. In totaal is een extra buffer van ongeveer 75 miljard dollar nodig.

Er was desondanks goed nieuws voor de overheid: die hoeft niet nog dieper in de buidel te tasten. De zevenhonderd miljard die al eerder werd gereserveerd voor de sector, is voorlopig afdoende, zelfs als de banken er niet in slagen op eigen kracht hun balans te verstevigen. Er zit nog meer dan honderd miljard in het noodfonds.

Wall Street was de laatste dagen optimistisch over de afloop van de stresstest. De financiële giganten Bank of America, Citigroup en Wells Fargo gaan er voorlopig vanuit dat zij niet nogmaals bij de overheid hoeven aan te kloppen. Ze hebben zes maanden tijd om extra kapitaal te vergaren. Een deel van dat geld kan vergaard worden via de verkoop van bedrijfsonderdelen. Een andere optie is de overheidsleningen om te zetten in aandelen. Bij Citibank zou dat er toe kunnen leiden dat de staat een belang van 36 procent krijgt in de bank. Een groter probleem lijkt GMAK, dat 11,5 miljard nodig heeft. De overheid zal waarschijnlijk moeten bijspringen bij deze financiële tak van autofabrikant General Motors.

De komende weken moeten duidelijk maken of de stresstest inderdaad voor nieuw vertrouwen zorgt in de Amerikaanse financiële sector, zoals de regering Obama hoopt. Geithner verwacht dat de resultaten 'geruststellend' zullen zijn voor de meeste beleggers.

Enkele analisten menen dat de overheid te optimistisch is geweest. De stresstest ging uit van een werkloosheid van tien procent, terwijl die in werkelijkheid kan oplopen tot twaalf procent. Dan hebben banken meer extra kapitaal nodig. (FRANK HENDRICKX)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden