Update

'Stress en alcohol deden militair doorslaan'

Grote stress en relationele problemen hebben de Amerikaanse militair die zondag in Afghanistan 16 burgers doodschoot doen doordraaien. Bovendien had hij alcohol gedronken, hetgeen verboden was. Dat meldde de Amerikaanse krant The New York Times op gezag van anonieme bronnen die bij het onderzoek betrokken zijn.

Een herdenkingsdienst in Kandahar voor de slachtoffers van de doorgeslagen Amerikaanse soldaat Beeld epa
Een herdenkingsdienst in Kandahar voor de slachtoffers van de doorgeslagen Amerikaanse soldaatBeeld epa

De sergeant beleefde in Afghanistan zijn vierde uitzending naar een oorlogsgebied. Volgens eerdere - nog onbevestigde - berichten liep hij in 2010 hersenletsel op door een ongeluk in Irak, waar hij toen was gelegerd.

'Gezond huwelijk'
'Er zullen vragen komen over zijn mentale stabiliteit voorafgaand aan zijn vierde uitzending', aldus de regeringsfunctionaris die met The New York Times sprak.

De advocaat van de militair, wiens naam nog niet bekend is gemaakt, ontkende direct dat sprake was van relationele problemen. Hij zegt dat de man een zeer gezond huwelijk had. Hij heeft twee kinderen, van 3 en 4 jaar oud.

Verwondingen
Volgens advocaat John Henry Browne tekende de man een week na de aanslagen van 11 september 2001 bij het leger. 'Hij vond dat het zijn plicht was om op te komen voor de Verenigde Staten', aldus Browne.

Hij bevestigde dat zijn cliënt twee keer gewond raakte in Irak. Eén van die keren liep hij volgens de advocaat een hersenschudding op. Door een ander incident verloor de sergeant een deel van zijn voet. Over de psychische toestand van de militair wilde Browne niets zeggen.

Tegen de BBC zei advocaat Browne dat de man erg op zag tegen een nieuwe, vierde uitzending naar het buitenland. Hiervoor was hij al drie keer op militaire missie naar Irak geweest. Ook zou hij er de dag ervoor getuige van zijn geweest hoe een vriend zijn been verloor. Browne stelt verder dat zijn client niets tegen moslims heeft.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden