Stress bij verlaten MC Slotervaart: 'Niemand weet waar hij aan toe is'

Het Slotervaart-ziekenhuis is failliet. Vrijdag moeten alle patiënten voor 15.00 uur weg zijn. Het levert een hoop stress op. "Niemand weet waar hij aan toe is."

Hanneke van Houwelingen en Marcia Nieuwenhuis
Medewerkers van het Medisch Centrum Slotervaart voerden donderdag actie tegen Beeld ANP
Medewerkers van het Medisch Centrum Slotervaart voerden donderdag actie tegenBeeld ANP

'Ik lig hier in een prachtige zaal met bloemen, maar het bekoort me niet," vertelt de 89-jarige Alida 'Ali' Burink. "Ik krijg er stress van. Ik weet helemaal niet waar ik aan toe ben," zegt de hoogbejaarde dame op de zevende verdieping van de betonnen kolos in Nieuw-West. De sfeer is volgens haar 'heel gespannen'. "Het personeel is maar met elkaar aan het discussiëren. Het is echt heel spannend, ik ga er gewoon van bibberen."

Maandagochtend stuurde de huisarts Burink na een val naar de eerste hulp van het MC Slotervaart. "Ze hebben haar meteen gehouden, omdat ze het niet vertrouwden," vertelt haar dochter Joke. In korte tijd ging haar moeder twee keer onderuit en haar onderbeen reageert niet meer. De MRI-scan die Burink woensdag zou krijgen, ging niet door. "Ik maakte nog een grapje: goh, hebben ze die scanner nu al geveild?" De scan is donderdag alsnog gemaakt.

Crisisteam
Het is nog steeds niet duidelijk wat Burink mankeert. Ook wist ze donderdagavond laat nog altijd niet waar welk ziekenhuis ze vrijdag verhuist. "Niemand weet waar hij aan toe is. Een verpleegkundige vertelde dat ze haar salaris niet heeft gehad," zegt Joke. "Als een bank dreigt om te vallen, grijpt de regering in, maar een ziekenhuis valt gewoon om. De zorg is in handen van zorgkantoren waar aan de top flink wordt verdiend."

Donderdagmiddag deelde het ziekenhuis brieven rond met de mededeling dat 'het belangrijk is om te weten dat wij goed voor u blijven zorgen'. Volgens de brief, ondertekend door bestuursvoorzitter Mariska Tichem, zijn er goede afspraken gemaakt met ziekenhuizen in Amsterdam en omstreken. Een speciaal crisisteam houdt zich bezig met de overplaatsingen.

"Zij bekijken welke patiënt naar welk ziekenhuis kan en houden rekening met de individuele zorg van de patiënt," meldt curator Marc van Zanten. De 74 patiënten die woensdagavond nog in het ziekenhuis lagen, moeten vrijdag voor 15.00 uur weg zijn. Een deel is al overgeplaatst.

De enkele duizenden poliklinische patiënten worden in de komende weken overgedragen aan andere ziekenhuizen, al is - vanwege de privacywet - nog niet duidelijk hoe dat moet met de patiëntendossiers. Zo tast Hélène de Bruine uit Amsterdam in het duister over een ingeplande operatie voor haar zoon. "Moet ik zelf mijn naald en draad meenemen?" vraagt ze sarcastisch.

Maagverkleining
Ook bij Thera Vroege wisselen de emoties zich af. Haar maagverkleiningsoperatie van woensdag werd een dag van tevoren afgezegd. "Ik sta al sinds juli op de wachtlijst. Mijn nieuwe leven zou beginnen. Ik was in alle staten." Ze pauzeert even en slikt de tranen weg. "Excuus, het zit hoog." Vroege is 34 jaar en weegt 112 kilo. Na elk dieet vlogen de kilo's er weer aan. "Opereren vond ik een zwaktebod, maar inmiddels weet ik dat er geen andere manier is om weer gezond te worden. Ik wil mijn zoon zien opgroeien."

Vroege woont in Apeldoorn, maar meldde zich bij het Slotervaartziekenhuis vanwege de goed aangeschreven obesitaskliniek. "Daar baal ik nu van." Nu het ziekenhuis failliet is, hebben Vroege, en zeker vijfhonderd anderen op de wachtlijst, geen idee wanneer en in welk ziekenhuis ze alsnog worden geholpen.

Verschraling
Ook Monique Smit-Janse (49), die vrijdag voor een onderzoek naar de cardioloog moest, werd twee dagen geleden afgebeld. De zelfstandige pedicure zit al bijna vier weken thuis. "Vorige week overwoog de huisarts me nog naar eerste hulp te sturen vanwege een mogelijke longembolie. Nu denk ik: had dat maar gedaan."

De Amsterdamse kreeg te horen dat het OLVG in Amsterdam 'al vol zit'. "Ik kan eventueel naar een nieuw ziekenhuis bij Sloterdijk. Ik heb geen idee hoe het heet. Een Turks ziekenhuis, iets met 'dem'."

Ze doelt op de Turkse zorgverlener Acibadem, die internationaal 21 ziekenhuizen en 16 medische centra heeft. "Dat het Turks is maakt mij niet uit: ik neem aan dat ze net zo aardig zijn. Ik hoop alleen dat ze het wel goed uit kunnen leggen. Je hart is toch een belangrijk onderdeeltje van je lichaam."

De pedicure kreeg twee kinderen in het Slotervaart en komt er met haar chronisch zieke dochter. Ze baalt van de sluiting - 'ik ken het van binnen en buiten' - en vreest voor verschraling van de zorg. "Straks kun je alleen nog in een ziekenhuis terecht als je op de eerste hulp komt en halfdood bent."

Het einde van MC Slotervaart

- Het Slotervaartziekenhuis was vanaf dag één een geval apart, als afvalputje voor patiënten die elders niet terecht konden. Ondanks de idealistische achtergrond was het bestaansrecht een terugkerend punt van discussie.

- Volg het laatste nieuws over het faillissement en de gevolgen daarvan op de voet in dit liveblog.

- De betrokkenen bij het drama rond de Slotervaart- en IJsselmeerziekenhuizen wijzen met de beschuldigende vinger naar elkaar. Hoe kon het zo misgaan en wie is verantwoordelijk?

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden