Strengere straffen voor racisme en discriminatie bij politie naar aanleiding van documentaire

De politie gaat racisme en discriminatie binnen de eigen gelederen strenger aanpakken. De documentaire De Blauwe Familie (KRO-NCRV) heeft tot de broodnodige inzichten geleid, zo meldt NRC.

Het Parool
Plaatsvervangend korpschef Liesbeth Huyzer.  Beeld ANP
Plaatsvervangend korpschef Liesbeth Huyzer.Beeld ANP

‘De belangrijkste boodschap is nu dat er altijd een sanctie volgt en zo nodig ontslag’ als er sprake is van discriminatie, zegt plaatsvervangend korpschef Liesbeth Huyzer in NRC. Dit is vorige week besloten door tachtig topfunctionarissen van de Nationale Politie tijdens een overleg over een strengere aanpak van racisme in eigen kring, die woensdag in een verklaring naar buiten is gebracht.

Tot nu toe handelde de politie zulke kwesties volgens Huyzer in sommige gevallen af met ‘een goed gesprek’. ‘Excuses zoals dat gebeurde onder het mom van werkdruk en stoom afblazen gaan niet meer op,’ zegt zij tegen de krant.

‘Waardevolle les’

De politietop zou het er unaniem over eens zijn dat er ‘een waardevolle les’ moet worden getrokken uit de vorige maand uitgezonden KRO-NCRV-documentaire. In De Blauwe Familie spraken (oud-)agenten met een migratieachtergrond zich uit over de lakse aanpak van racisme binnen het korps.

‘Deze documentaire maakte de pijn heel duidelijk van collega’s die gediscrimineerd worden. Je zag agenten van wie het droomberoep, de passie kapot is gemaakt,’ aldus Huyzer in NRC. Volgens haar is de leiding ‘zich de afgelopen jaren wel bewuster geworden van het belang van dit thema’, waardoor de serie in vruchtbare bodem viel.

Huyzer stelt dat zij in haar zeventien jaar bij de politie veel ten goede heeft zien veranderen, maar ook dat ‘de harde cultuur van uitsluiting en je conformeren nog steeds aanwezig is’. Ze ziet het dan ook als ‘falen’ dat ze niet iedereen heeft kunnen beschermen daartegen.

Minister staat achter korps

Minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) laat weten positief te staan tegenover de koerswijziging. “Het is heel goed dat er vanuit de politie zelf gezamenlijk zo’n duidelijk signaal wordt afgegeven,” stelt een woordvoerder van de minister. Ook het feit dat de nieuwe en strenge aanpak organisatiebreed wordt gesteund, vindt de minister hoopgevend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden